Broder Daniel goes americana: Se och hör Gabriel Kelleys urtjusiga tolkning


Gabriel Kelley har en mycket unik musikhistoria att berätta. Det hela börjar på allvar när han som professionell låtskrivare i Nashville tröttnade på industrin bakom det hela. Han flyttade till Guatemala och startade en musikskola för barn för att sedan återkomma till Nashville. I samma veva kickade han igång en solokarriär som singer-songwriter, medverkade två gånger i Jills Veranda, skrev låtar med Jill Johnson och turnerade Sverige runt med Dalhalla som ett av stoppen. Men historien om Gabriel Kelley har egentligen sin början någon helt annanstans:

– Första gången jag lämnade USA var när jag bodde ett år själv i Göteborg. Jag var 16 år och det var en tid präglad av utforskning och att växa upp. Under det året kom Broder Daniel att bli en stor del av mitt liv, säger han till GAFFA.

Det var särskilt låten Shoreline som fastnade.

– Det är en låt som gett mig tröst och mod ända sedan första gången jag hörde den. När jag har framfört låten i Sverige tror jag att det förvånar folk att jag som amerikan känner till den. Det finns nog fler saker som jag känner till och älskar med Sverige än folk anar.

Videon som GAFFA premiärvisar här ovanför filmades på Gabriel Kelleys gård Six Boots Collective som ligger i Tennessee.

– Vi ville visa upp ett perspektiv av en mer traditionell amerikanska södern-barndom, då jag växte upp i södern, säger Gabriel Kelley till GAFFA och fortsätter:

– Den lille pojken Reuben är vår granne och jag har alltid sett ett ljus i hans ögon och hade på känn att han skulle porträttera mig som åtta/nioåring perfekt.

Som regissör står Casey McBride.

Gabriel Kelley är tillsammans med Jill Johnson nominerad till en Grammis för låten For You I'll Wait, som de komponerade ihop.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA