Nyhet

Bakslag för mansfri festival

GAFFA.se – allt om musik.

Efter alla anmälningar av våldtäkter och sexuella ofredanden som hittills skakat den svenska festivalsommaren är vi nog många som är eniga med Emma Knyckare. För inte kan väl någon ha undgått att höra om hennes idé om en helt mansfri festival. Häromdagen rapporterade vi dessutom om hur festivalen kanske redan har funnit sin värdstad. Men nu kan det ha satts käppar i hjulen för projektet. Att helt förbjuda män från festivalen kan nämligen vara olagligt. 

– Som diskrimineringslagen ser ut idag så är det inte tillåtet att behandla kvinnor och män olika vid tillträde till allmän sammankomst eller offentlig tillställning, säger Eberhard Stüber, jurist specialiserad på diskrimineringsrätt, i en intervju med SVT

Och just en festival skulle alltså komma att klassas som en allmän tillställning, vilket nu raserar visionen bakom evenemanget. Men deppa inte läpp ännu – för Emma Knyckare och company har redan börjat tänka i andra banor. 


– Om det skulle bli så att vi tvingas bjuda in män som de fick göra på Ladies Night, så är det inget problem. Det mäktiga är ju att festivalen är till för tjejer och för att icke-män ska känna sig välkomna där. Vi får lösa det på något sätt, på något sätt kommer det bli av, hälsar Emma Knyckare till SVT.

Hoppet lever alltså ännu för att Sveriges första mansfria festival ska kunna arrangeras. Om det blir av diskrimineringslagen till trots får vi alltså se i sommar.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


ANNONCE