Nyhet

Roskilde presenterar artister – och aktivister

GAFFA.se – allt om musik

Dagens Roskildesläpp innefattar inte bara artister, utan även aktivister.

– Under temat Equality är ambitionen att inspirera till ställningstagande och nya idéer, och 2018 kommer festivalen att brinna av aktivistiskt engagemang när den amerikanska aktivisten Chelsea Manning gästar festivalen med sitt första europeiska framträdande sedan hon benådades 2017, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Ger Sverigeturné med klassiska metalalbum


2013 dömdes Chelsea Manning under namnet Bradley Manning till 35 års fängelse i en militärdomstol för att ha läckt hemlig information om USA:s krigsföring i Afghanistan och Irak.

Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama sänkte straffet som en av sina sista åtgärder i Vita huset. Sedan hon släpptes fri har Chelsea Manning, som efter domen identifierat sig som kvinna, slagit in på den aktivistiska banan som förespråkare för offentlig transparens i en digitaliserad värld samt för transpersoners rättigheter.

LÄS OCKSÅ: Pudelrockarna återförenas – under ikonutnämning


Med detta sagt finns det även en hel del musik att presentera. Här ser vi rockarna i Rome Is Not A Town, som nyligen visade upp sig på GAFFA-Prisets gala. Det bjuds även på det brittiska hiphop-hoppet Stefflon Don samt Norges popsensation Sigrid, som nyligen vann BBC:s prestigefyllda pris "Sound of 2018" och som vi intervjuar i vårt mars-nummer.

Följande artister är klara:

The Blaze (FR) - Onsdag 4 juli 
Rome Is Not A Town (SE) 
Kelly Lee Owens (UK) 
Juana Molina (AR) 
Sigrid (NO) - Lördag 7 juli 
Stefflon Don (UK) 
Regelbau presents Central + DJ Sports + C.K + Manmade Deejay (DK) - Torsdag 5 juli 
Ond Tro (DK) - Torsdag 5 juli 
Smerz (NO) 
Nyt Liv (DK) - Torsdag 5 juli 
Motorsav (DK) - Torsdag 5 juli
Yonaka (UK) - Lördag 7 juli


LÄS OCKSÅ: Starka reaktioner efter musik-skyltning i Coop-butik

ANNONCE