Nyhet

Kulturministern om armlängds avstånd: ”Vi ska inte forma innehållet i kulturen”

"Principen om både armlängds avstånd och konstnärlig frihet ska värnas utifrån de principer som råder idag."

Idag och imorgon hålls ett EU-möte i Umeå, där Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand håller tal vid kulturkonferensen Frihet att skapa – EU:s konferens om konstnärlig frihet och kulturella och kreativa branscher, enligt Kulturnytt i P1.

En av sakerna som diskuteras är principen om ”armlängds avstånd.” Kortfattat går den ut på att politiker får bestämma över hur mycket pengar kulturen får, men inte över det konstnärliga innehållet.

Nyligen uttryckte Sverigedemokraterna att de vill ändra definitionen av principen i någon mån. SD:s kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson sa nyligen till Kulturnytt att kulturen idag inte är ”fri från politisk klåfingrighet” och det kan vara svårt att få offentliga bidrag om man inte har en ”politisk korrekthet.”


Parisa Liljestrand säger dock till Kulturnytt att det inte är aktuellt att ändra definitionen av principen om armlängds avstånd.

– Det är mycket tydligt i både Tidöavtalet och i regeringsförklaringen att det här handlar om att vi ska värna den princip som finns. Politiken är till för att forma förutsättningar för kulturen, men vi ska inte forma innehållet i kulturen. Principen om både armlängds avstånd och konstnärlig frihet ska värnas utifrån de principer som råder idag.

LÄS OCKSÅ: NICK CAVE KITTLAS AV CANCELKULTUREN


ANNONCE