Nyhet

Nick Cave kittlas av cancelkulturen

"På någon nivå gillar jag det faktum att vissa låtar är tillräckligt kontroversiella att de förbjuds."

I det senaste inlägget på sin Red Hand Files Q&A-sajt tillfrågades Nick Cave om hans åsikt om Tom Jones klassiska låt Delilah som nyligen förbjöds på Principality Stadium i Cardiff.

Texten till Jones ballad är anledningen till att den har tagits bort. I låten blir Delilah knivhuggen efter att hennes svartsjuka man upptäckt att hon flirtar med en annan man, och maken vädjar senare om förlåtelse inför hennes döda kropp.

Ett fan frågade The Bad Seeds-frontmannen:


"Som en artist som släppte ett helt album med mordballader, faktiskt kallat Murder Ballads [1996], hur orolig är du över din framtida kancellering, och vad är din syn på sådan censur?"

Musikern svarade genom att först förklara att han inte är ett fan av Delilah. Han sa dock att han gillar Jones som artist:

"Jag sjöng en duett med honom (Green, Green Grass Of Home – en överlägsen mordballad) vid ett välgörenhetsevenemang för några år sedan, och jag gillar hans version av Weeping Annaleah som The Bad Seeds spelade in på vårt album Kicking Against The Pricks.


Nick Cave fortsatte:

"Som någon som kan ett och annat om mordballader, för min smak, är [Delilah] alltför valslig och stringent och hummande och mariachi och triumferande. Och orden är fula – 'I felt the knife in my hand and she laughed no more'. På riktigt? […]"

"Så, jag vet inte, Tom, jag kan inte bli alltför begeistrad av det faktum att Delilah har förbjudits. Jag förstår att det finns en princip här, men på någon nivå gillar jag det faktum att vissa låtar är tillräckligt kontroversiella att de förbjuds. Det fyller mig med en slags yrkesstolthet att vara en del av den ibland omtvistade verksamheten med låtskrivande."


Han avslutar sitt svar:

"Det är coolt. Jag gillar det. Jag önskar bara att det var en mer värdig låt att tilldelas den största äran, ja det högsta privilegiet, att bli förbjuden. Kärlek, Nick."

LÄS OCKSÅ: Nick Cave hintar motvilligt om ny musik


ANNONCE