Instrumentköp behöver inte bli ödesdigra för din ekonomi

En av de största fallgroparna för musiker är musikinstrumenten de använder och framför allt prislappen som medföljer. Det finns få saker som är så underhållande som att shoppa för instrument, för att inte tala om känslan av att packa upp en fabriksny elgitarr, stränga den och låta fingrarna flyga över halsen. Problemet är som sagt att musikinstrument sällan är billiga, men det behöver inte vara en enorm uppoffring och med rätt strategi kan man komma undan med en fin deal

Naturligtvis kan man spara många kronor genom att köpa begagnade instrument eller handla från billigare varumärken. Fast det säger sig själv., så idag tänkte jag kika närmare på ett par metoder jag själv har använt för att maximera mina inköp.

Beställ din instrument från utlandet
Jag har beställt ett par gitarrer från utlandet och har sparat flera tusenlappar på det. Givetvis tycker jag att man ska stödja sin lokala musikaffär, men när de driver upp priserna till orimliga nivåer får man vända sig till andra. I regel kan man hitta billigare och kvalitativa instrument på den amerikanska marknaden och beställa dem direkt från pålitliga e-handlare.

Det finns även ett par svenska aktörer på nätet med bra priser, bland annat jam.se som tidigare hade butiker från Malmö till Stockholm, men som numera satsar mest på e-handel.

Få rabatt och samla poäng med ett kreditkort
Med ett riktigt bra kreditkort kan slå två flugor i en smäll. För det första är de flesta kreditkort kopplade till poängsystem och ju mer du spenderar, desto fler poäng får du. Därför rekommenderas det att man lägger alla sina större utgifter (läs: alla de instrument du vill köpa) på ett kreditkort.

För det andra har många kreditkort samarbeten med stora butikskedjor och butiker i vilka de erbjuder exklusiva rabatter. Vissa kort varierar sina samarbeten, medan andra har fasta samarbeten så försök hitta ett kort kopplat till någon sorts musikaffär.

Som pricken över i:et är kreditkort ofta säkrare att använda än vanliga betalkort då de har försäkringar och skydd; en stor fördel om du till exempel ska beställa dyra instrument från utlandet och inte är säker på om du kan lita på avsändaren.

Delbetala – men bara under rätt förutsättningar
Slutligen kan så klart också delbetala musikinstrument, något som gjorts ännu enklare tack vare Klarnas intog på finansmarknaden. Du ska så klart inte köpa allt på delbetalning, men om du funderar på att köpa ett helt nytt trumset eller ett piano, kan det vara en lösning värd att överväga. Det kräver dock rätt förutsättningar, dvs. att du har möjligheten att betala in beloppet varje månad.

Och med det sagt hoppas jag att kunnat inspirera och hjälpa dig något så att du kan sluta fönstershoppa i alla musikaffärer du passerar och äntligen köpa hem gitarren du gått och dagdrömt om i flera år.

ANNONCE