Investeringsintresset fortsätter trots lågkonjunktur

De flesta föreställer sig att lågkonjunktur är något som alla branscher och industrier fruktar

Det innebär på det stora hela att landets tillväxt minskar, arbetslösheten ökar och priserna stiger. Det är samtidigt färre som handlar. Men det är inte alla branscher som går sämre när den ekonomiska trenden pekar nedåt. Det finns branscher som kan se tillväxt oavsett det rådande läget. Dessutom gynnas exporten när kronan är svag. Det här innebär att det finns investeringsmöjligheter att utforska, trots att det råder lågkonjunktur.

Björnmarknad följs ofta av lågkonjunktur
När man pratar om lågkonjunkturer är det inte ovanligt att ordet björnmarknad, eller bear market nämns. Som investerare är termerna bear och bull market viktiga att känna till. Bear market innebär att marknadstrenden är på väg ned. Priserna faller, ekonomin blir svagare och investerare blir mer pessimistiska. Bull market är i sin tur motsatsen. Här stiger priserna, ekonomin blir starkare och investerare tror på positiv utveckling.

Bear market och lågkonjunktur används ibland som synonymer men de betyder inte riktigt samma sak. Under de senaste 50 åren har det varit björnmarknad vid sju tillfällen. Fem av dessa har sedan följts av en lågkonjunktur. Björnmarknad råder när börserna har sjunkit över 20 procent från den högsta toppen. Hur länge en björnmarknad råder varierar och likt lågkonjunkturer finns det fortfarande investeringsmöjligheter. Det går till exempel att blanka tillgångar. Det innebär att man öppnar positioner på att kurserna ska falla. Det går också att investera i tillgångar med tillväxtpotential och motståndskraft.

Sektorer som alltid behövs
Alla branscher faller inte när det råder lågkonjunktur. Trots tillfälliga nedgångar finns det industrier och bolag som är mindre känsliga för ekonomiska trender. Detta gäller till exempel energibolag, livsmedelstillverkare, läkemedelstillverkare och tillverkare av hygienartiklar. Dessa erbjuder produkter och tjänster som efterfrågas oavsett om marknaden är positiv eller negativ. Andra branscher, såsom detaljhandel och byggbranschen, har det svårare under lågkonjunkturer. Dyrare materialkostnader och oro för framtiden gör att färre projekt startas och planeras.

Det räcker däremot inte att titta på efterfrågan när marknadstrenden pekar nedåt. Motståndskraften hos ett företag är också viktig. Trots att produkterna kan vara efterfrågade är det viktigt att analysera företagets ekonomiska hälsa och möjligheter att fortsätta leverera sina produkter. Tillverkningen av dess produkter kan bli dyrare under lågkonjunktur. Energi- och bränslekostnader stiger och om företaget behöver importera komponenter från utlandet ökar tillverkningskostnaden ytterligare.

Export blomstrar vid svag krona
Svensk ekonomi är beroende av export och utgör dryg hälften av ekonomin. När den svenska kronan är svag är det gynnsamt för exportföretagen. Det blir nämligen billigare för deras kunder att köpa svensktillverkade varor. Exporten från Sverige är inte begränsad till en sektor eller bransch. De största exportkategorierna är skog, järnmalm och el men det finns flera andra exempel. Företaget Nordic Biomarket exporterar biotekniska produkter medan Broddson exporterar sop- och vägunderhållsmaskiner. Båda dessa nominerades till regeringens utmärkelse Årets Exportsuccé 2022.

Lågkonjunktur drar med sig orosmoln och frågetecken men det behöver inte innebära investeringsstopp. Det gäller att planera sin investering och välja tillgångar som verkar kunna stå emot utmaningarna som möts. En lågkonjunktur varar samtidigt inte för evigt. När det väl vänder kommer marknaden att gå uppåt igen.

ANNONCE