Må det vara rockvärldens stående flirt med det farliga, må det vara den ständiga jakten på nästa kick, må det vara det romantiserade inkapslandet av vad det innebär att vara en rockstjärna – oavsett vilket är det svårt att ignorera den närmast mytomspunna kopplingen mellan spel och musik.
Med poker som huvudfokus
Egentligen är det inte särskilt förvånande att det finns en band mellan musik och spel. Spel om pengar har existerat sedan urminnes tider och började redan i 1800-talets slut påverka den moderna populärkulturen genom otaliga westernfilmer. Däromkring började även amerikanska folkmusiker sjunga om spelande, där kanske det mest uppenbara exemplet är jazz-standarden “St. James Infirmary Blues” (även känd som “Gambling Blues”). Vem som skrev den förblir ett mysterium men 1928 gjorde Louis Armstrong en berömd tolkning.
Då som nu är det främst kortspel som står i fokus och gärna poker, som med sin relativt dramatiska natur kantad av bluffar och höga insatser gör sig bra i lyrik. Några kända exempel är Ace of Spades av Motörhead och Pokerface av Lady Gaga. Trots den nutida trenden har det kanske inte blivit några större sånger om online poker, men visst förekommer även de. Då handlar de snarast om dramatiska insatser från en spelares perspektiv än en detaljerad redogörelse av ett parti mellan två parter.
Tiderna förändras
Kopplingen mellan spel och musik stannar dock inte i sångtexter, utan i dag har det närmast blivit standard för de stora världsartisterna att synas på olika spelsidor med egna slotspel. Några exempel på detta är Rolling Stones, Guns’n’Roses, Jimi Hendrix, Michael Jackson och Motörhead. Att ha en egen “enarmad bandit” är lika självklart som att sälja t-shirts, kaffekoppar eller sin egna whiskey.
Just den här franchise-aspekten av musikindustrin går givetvis att diskutera. Om Bobby D klassades som “sellout” och svikare när han började spela elgitarr, vad kan man då säga om ett band som låtit sig bli en prylmaskin? Men som den hyllade rockikonen sjöng har tiderna förändrats. Nu säljer han själv en uppsättning egna bourbons.
För farligt för dagens publik?
Frågan är dock hur den långlivade symbiosen mellan musik och spel kommer att överleva i dagens era där artisterna hårdgranskas på sociala medier och döms hårt av omvärlden.
Visst, spel om pengar är inte i närheten av lika stigmatiserat i dag som det en gång har varit, men vi har inte heller varit snabbare med att döma. Kanske är det ett tema som känns lite för farligt för dagens publik.
Kliv åt sidan, det är kompositörernas tur!
Det må vara som så att stora artister är försiktiga med att skriver låtar om spelande. Men för kompositörer finns det nu en större möjlighet än någonsin att kunna tjäna sig en stadig hacka på spelbranschen. I samband med den så kallade spelifieringens upptrappning finns en större efterfrågan på kompositörer som kan skriva längre musikstycken.
I den kraftiga konkurrens som råder sliter onlinemarknadens stora spelutvecklare, som NetEnt och Microgaming, hårdare än någonsin för att skapa mer engagerande spel. Spelifiering, som så tjusigt på engelska heter “Gamification”, har blivit en viktig del av den processen. För dig som inte vet handlar begreppet om att göra spelupplevelsen mer motiverande, underhållande och att ge den ett större mervärde. Det kan röra sig om att implementera ett poängsystem, låta spelare styra rollfigurer som kan gå upp i ranking och ha spännande inslag i form av rörliga sekvenser. I vissa fall kan spelifieringen även handla om att ge spelen en berättelse, så som fallet oftast är med dagens TV-spel.
Sett till hur mycket mer kompletta casinospelen börjar bli, söker spelutvecklare nu för tiden efter kompositörer som kan skriva långa musikstycken. Tanken är att de i sin tur ska förstärka upplevelsen och tillföra ett dramatiskt berättande som skiljer sig från de korta jinglar eller musiksnuttar som traditionellt sett präglar slotspel. Det är ju sedan gammalt att musiken kan göra stor skillnad, så om du är en skicklig kompositör kan du i dag bli spelindustrins motsvarighet till Hans Zimmer.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att symbiosen mellan musiken och spelvärlden, som funnits så länge, är försiktigt utrotningshotad på den moderna pop-scenen. Men den kan komma att leva vidare lika länge till – om inte ännu längre – i andra kvarter inom musikens oändliga stad. Bara att det nu ser ut att vara kompositörernas tur att på allvar få kliva in och ta plats i de gyllene spelhallarna.