Det råder delade meningar om musik och idrott hör ihop
Vissa hävdar att idrotten behöver musiken för att överhuvudtaget vara intressant. Andra tycker att det räcker med handklapp och hejarop. Oavsett åsikt finns det en tydlig koppling mellan musik och sport. Musik används för att peppa i gång publiken på stora som små sportarrangemang och den kan till och med leda idrottarna till seger.
Idrottarnas musikval spelar roll
Att lyssna på musik innan en tävling är inte bara en personlig preferens. Det har sina fördelar. Enligt forskare på Brunel University i London har musik visat sig både kunna lugna och lyfta idrottare. Låtar med över 120 taktslag per minut hjälper idrottare att höja pulsen. Låtar med 70 till 90 taktslag lugnar ned och bidrar till att öka fokus. Taktslagen är däremot inte allt. Rytm, text och känslorna låten väcker spelar roll. Vissa idrottare väljer därför bort låtar som de annars kanske gillar för att undvika att börja tänka på annat. De har i stället separata låtlistor specifikt för tävlingssammanhang.
Musiklyssnande: Ett underskattat oddstips
Den som bettar på sport kan med fördel lägga idrottarnas musikvanor på minnet. Det kan nämligen vara en faktor att kombinera med oddstipsen på nätet. I sportbetting baseras oddsvalet på all information man kan hitta om idrottarna och deras förutsättningar. Dessa oddstips handlar om alltifrån tidigare resultat till statistik och nyheter. Syftet är att försöka lista ut hur det går nästa match eller tävling. Om en idrottare alltid sitter med hörlurar innan start kan man dra slutsatsen att de lyssnar på musik för att hitta sitt fokus. Om de plötsligt inte lyssnar på musik inför en tävling kan det ge upphov till frågetecken. Kanske har något gått fel i förberedelserna, eller testar de en ny uppladdning. Detta kan påverka oddsen eftersom idrottaren bryter sina vanor.
Musik till en sportpublik
Sportpubliken kan vara kräsen när det kommer till vilken musik som uppsattas eller inte. Bara för att en låt har skrivits till ett sportmästerskap innebär det inte att den automatiskt blir en hit. Faktum är att det brukar vara tvärtom. Vanliga orsaker till att mästerskapslåtar inte slår igenom är för att artisten har valts i marknadsföringssyfte och inte för deras musikstil. De kan ha haft tidspress för att skriva låten och man har inte tänkt på vad en sportpublik vill ha. De vill ofta kunna sjunga med i låten och enkelt hålla takten.
Några mästerskapslåtar som har slagit igenom är GES ”När vi gräver guld” och Markoolios ”Mera Mål”. Båda låtarna skrevs till fotbollsmästerskap, VM 1994 respektive EM 2004, och var enkla att sjunga med i. Några av de mest kända sportlåtarna är däremot inte sportlåtar från början. The White Stripes hade inte sport i åtanke när de skrev ”Seven Nation Army”. Introt till låten började sjungas av fans till en belgisk fotbollsklubb och i dag hörs den i hejaklackar över hela världen.
Musik och sport hör kanske inte alltid ihop, men ganska ofta gör de det. Idrottare kan använda musik i sin uppladdning och publiken vill ofta ha den för att komma i stämning. För bettare gäller det att hålla ett öga på idrottarnas musikvanor, samtidigt som de själva kanske lyssnar på sina favoritlåtar inför matchstart.