De flesta av oss åker nog till Roskildefestivalen för musiken, stämningen, “the orange feeling” och festen. Men varför inte ta upplevelsen ett steg längre genom genom att utforska festivalens konst- och aktivismprogram?
Roskildefestivalen har ett enormt utbud, inte bara när det kommer till det mångsidiga musikprogrammet utan även konstnärliga och aktivistiska inslag. Festivalen erbjuder i år hela 48 programpunkter som spänner vitt och brett.
Du kan bland annat träffa Dragskolen (Dragskolan), en kreativ förening där unga kan lära sig om konstformen drag och utforska olika könsuttryck i ett tryggt sällskap. Dragskolen bjuder in till makeup-workshop, där du kan öva dina färdigheter med inslag från dragvärldens makeup-tekniker, och leka och experimentera med makeup så gränslöst och fantasifullt du önskar.
Workshopen äger rum tisdag 27 juni klockan 17.30 på Flokkr Container 2.
Du är också inbjuden till ett samtal om vad det innebär att vara maskulin idag. Fyra kända röster: Herlige Svend (Sebastian Lynggaard), Jala Arabi, Lasse Dein och Maria Bülow, möts i ett samtal om modern maskulinitet och den moderna mansrollen. De diskuterar varför det finns ett behov av nyansering av mansrollen och maskulinitet tvärs över könsgränserna.
Samtalet äger rum måndag 26 juni klockan 16.30 på Flokkr.
Den Grønne Ungdomsbevægelse (Den gröna ungdomsrörelsen) är ett sällskap med unga klimataktivister som kämpar för en mer rättvis, grön och social framtid. På årets festival bjuder de in dig till att delta i klimatkampen genom aktiviteter på Flokkr- scenen, vid Flokkr-containrarna och runt omkring på campingen under festivalens första dag. Här kan du uppleva medatations-sessions, måla på staffli och fördjupa
dig i privilegier med fokus på hur de skiljer sig beroende på kön, etnicitet och utbildningsnivå.
Irans musikaliska underground har blomstrat de senaste årtiondena, särskilt bland kvinnor. I Iran är det förbjudet att dansa på offentlig plats, kvinnor får inte uppträda för män utöver familjemedlemmar, och artister och musiker riskerar att bli fängslade, dömda till böter eller till och med piskade om deras musik stämplas som “icke-islamistisk” eller “för västerländsk” av makthavarna. Liraz, Melodi Ghazal och Babak Vakili har alla iranska rötter och träffas på Avalon för ett samtal om sina förhållanden
till musik från hemlandet, samt vilken roll musik har spelat för den senaste tidens protester i Iran.
Samtalet äger rum fredag 30 juni klockan 12.00 på Avalon.
Ovanstående är bara ett litet urval av de många inslag som ingår i konst- och aktivismprogrammet på årets Roskildefestival. Se hela programmet här.