x

The Struts: "Vi kanske har världens fanbase i Sverige"

The Struts: "Vi kanske har världens fanbase i Sverige"

Festivalsäsong är lika med högsäsong för de flesta band och artister. Men hur är det att spela på festival jämfört med ett klubbgig? Hur skiljer den svenska hospitaliteten från resten av Europa? GAFFA träffade brittiska rockbandet The Struts inför deras spelning på Sweden Rock Festival, och de gav sin syn på saken.

Vad föredrar ni? Festivalspelningar eller andra gig?

– Vanliga gig! Eller nja, det beror helt och hållet på publiken. Överlag har vi gjort många fler egna spelningar, och många festivalspelningar under åren har varit ren skit. Festivaler är lite roulette, ibland är det fantastiskt och ibland inte, och ljudkvalitén kan man aldrig lita på.

Är speltiden avgörande?

– Absolut! Vi har fått picknicktiden i flera år, folk sitter ner och äter mackor du vet. Men ju större vi blir desto bättre blir det på den fronten, vi spelade när solen gick ner på en festival i Alabama och det var grymt. Det är alltid bättre att spela sent, folk är avslappnade och berusade … de flesta band skulle kunna spela sent och få ett bra mottagande.

Något mer som gör festivalspelningar annorlunda?

– Kapaciteten är ju alltid större oavsett festival, och på så sätt kan det bli bättre än våra egna spelningar. Vid närmare eftertanke, vi har ju spelat tidigt på dagen på Reading och Leeds, och då har publiken varit enorm. Allt beror på publiken, som sagt.

Sweden Rock är er första Sverigespelning.

– Det stämmer, vi har sett mycket klipp från Sweden Rock på Youtube och velat spela här länge. Det är en riktigt kul utmaning att försöka charma en helt ny publik. Vi kanske har världens fanbase i Sverige och då kan det här bli en av våra bästa spelningar, eller så är det ingen här som gillar oss. Det kan komma tio eller tio jävla miljoner. Vi vet inget om vår svenska publik, men de har spelat oss på radio här!

Av era intryck än så länge, hur skiljer sig en svensk festival ur mängden?

– Hur logen ser ut säger ganska mycket om en festival. Den här luktar gott, golvet är av plast och elektriciteten funkar. Enligt tidigare erfarenheter betyder det att festivalen är bra.

Andra band jag pratat med säger att svenska festivaler känns extra väl arrangerade.

– Det har de nog en poäng i, i England är gästvänligheten hemsk och vi har hört att det gäller Europa överlag. Vi har mest spelat i USA och en del i Frankrike, där tar de väl hand om en och Sverige verkar minst lika bra. 

Ni har släppt ett album än så länge, så jag gissar att ni plockat alla låtar därifrån. Är det extra svårt att välja inför ett festivalgig?

– Det är alltid svårt, när vi har egna spelningar kan vi göra lite akustiska versioner och köra allt vårt material. Dessutom har vi ansträngt oss för att göra en väl inövad show med lite gimmicks, förlängda versioner och liknande. Allt det här får vi arbeta om när vi har kortare speltid, och är det dessutom tidigt på dagen får man fokusera helt på låtar med mycket energi som får publiken att vakna. Det är vårt jobb, att värma upp folk inför resten att dagen.

Avslutningsvis, vilket är ert bästa festivalminne som band?

– De bästa minnena är de man inte kommer ihåg … Vår första spelning utanför UK var på en festival i Rennes, vi var unga och dumma och söp ner oss dagen innan spelningen. Vi har aldrig haft så roligt men det enda sättet att orka spela var att dricka ännu mer. 

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA