x

Sabaton: "Vi sysslar inte med politisk propaganda"

Sabaton: "Vi sysslar inte med politisk propaganda"

De är definitionen av ett band som du antingen älskar eller hatar. Sabaton släpper i dagarna sitt åttonde studioalbum, och de sjunger fortfarande om krig. Tidigare i sommar avslutade de Sweden Rock Festival på största scenen. GAFFA träffade sångaren Joakim Brodén och gitarristen Thorbjörn ”Thobbe” Englund och diskuterade deras ökade popularitet, krigstemat och anklagelser om högerextremism.

Ni sticker ut som headliner på Sweden Rock, det är mycket åsikter om att ni är för unga som band.

Thorbjörn: Jojo, men vi är ett sånt band som man älskar eller hatar, det är inte så många som rycker på axlarna åt oss. Men om ingen bryr sig så är det ju inget roligt. Vi var ett av de mest önskade banden i år, och det var nog därför festivalledningen var tvungna att ge med sig. De är säkert lika splittrade.

Joakim: Jag har lite svårt för folk som måste göra allting svart eller vitt, för världen är full av gråskalor. Jag kunde inte bry mig mindre om någon inte gillar Sabaton, drömmen är att lyckas bli bandet som fansen alltid kan lita på. Att folk kommer på spelningarna och vill höra låtar från alla plattor.

Men vi måste nog vara det yngsta bandet som headlajnat, och vi är det enda bandet som spelat på alla scener också! Sist hade vi precis släppt Carolus Rex (konceptalbum om svenska stormaktstiden inspelad på två språk, förf. anm.) och gjorde missen att köra de engelska versionerna. Vi var oroliga att folk skulle tycka det var cheesy om vi sjöng på svenska, men det visade sig vara tvärtom. Media undrade hur vi vågade sjunga om svensk historia, men vi hade ju sjungit om nazister i tio år!

Hur ställer ni er till anklagelserna om att ni är ett politiskt band?

Joakim: Vi sysslar inte med politisk propaganda. Vi är precis som filmregissörer, vi berättar historier från den vinkel vi tycker är intressant. Ingen skulle komma på att fråga Steven Spielberg om han är nazist för att han gjorde Schindlers List. När det är musik som är forumet, då är det mer känsligt än film. Tolkningen ligger i lyssnarens händer.

Thorbjörn: Det är lättare att förstå syftet med en film, och det är jävligt mycket svårare att berätta en story och täcka alla vinklar när man har tre minuter på sig. Filmregissören har bilder och två timmar. Men det är intressant att sjunga om historia, det är ju på riktigt. Vi träffade en 93-åring i Brasilien vars pluton vi har gjort en låt om, det var en fantastisk upplevelse.

På er liveskiva från Polen nämner du att det är kul att spela i ett land som är så stolta över sin historia. Det kan låta oskyldigt, men hade du kunnat säga det i Sverige?

Joakim: Tveksamt, det är ju mer tabu här. Det är helt sjukt att svensk historia ska tillhöra en politisk gruppering. Det är synd och skam att vi är så rädda för vår egen historia, och folk vet inte ens att Karl den tolfte som vi sjungit om var en av de mest mångkulturella svenskarna någonsin. Det är samma sak med svenska flaggan, nazisterna har lagt bananer på den. När vi skulle hålla i nationaldagsfirandet här 2012 ringde kulturnyheterna oss och försökte vinkla det till att vi var högerextremister.

Är ni det?

Thorbjörn: Nej! Absolut inte! Vi fick skäll när vi spelade i Israel också, och hur går det ihop om vi är nazister frågade vi oss? Ingen av oss sympatiserar med nazismen, aldrig någonsin.

Joakim: Vi åkte inte till Israel för att spela för politikerna, utan för att där fanns hårdrockare som ville höra våra låtar. Vi lever i ett fritt land och vi gör vad vi vill. Det är lika skönt att förklara det varje gång. Om någon reagerar på skämt vi kan dra i mellansnacket – jag tycker politisk korrekthet är bra! Men jag vill hävda att i humor så måste allting vara okej, även det mest bisarra. För mig är det uppenbart när man kränker och när man inte menar något illa.

Thorbjörn: Egentligen är icke politiskt korrekt humor en form av respekt tycker jag, att se till olikheter men att vi ändå är likadana. Vi ska respektera att vi är olika men kunna jävlas med varandra på samma villkor.

The Last Stand släpps på Nuclear Blast den 19:e augusti.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA