x

ShitKid: "Jag är väl lite stökig som person"

ShitKid: "Jag är väl lite stökig som person"

– Det känns som att de flesta norrländska småstäder har en punkscen, men inte Kramfors. Framröstad till Sveriges näst tråkigaste stad 2008, säger Åsa Söderqvist lättsamt. Det är bara dött. Mycket fritid. Det fanns mycket tid att tänka. Men det var länge sedan, flyttade hemifrån redan efter högstadiet.

Ett stort antal av de som har vuxit upp i någon av Sveriges mindre städer kan med största säkerhet känna igen sig. Tristessen är dessutom avgörande för nästa steg – vissa övervinner rastlösheten, några lämnar hemstaden för att plugga, medan andra startar band. Åsa flyttade från Kramfors via Härnösand, vidare till Göteborg. Och på västkusten tog musikkarriären fart. ShitKids opolerade trummaskinspunk väckte uppmärksamhet genom att vara allt annat än tillrättalagd. Ett soloprojekt som både irriterade och lockade.

– Allt kom på en och samma gång och det var i Göteborg. Jag spelade in allt hemma i lägenheten. Enkla förutsättningar och med dåligt ljud. En mikrofon och ett ljudkort. 

Från att hemmainspelningarna gjordes offentliga på Soundcloud har karriären gått i ett rasande tempo; i vintras släppte ShitKid debutsingeln Oh Please Be A Cocky Cool Kid och i samband med detta stod även Åsa på scen för första gången. Ett halvår senare har ShitKid uppträtt på de flesta av Göteborgs stora scener. Steget från hemmaprojekt till att spela live var dock nervöst.

– Artistnamnet och musiken har mycket attityd, så man ville ju inte verka nervös eller liknande. Men nervositeten släppte andra gången jag spelade.

Nya utmaningar väntar runt hörnet

Fram till dagens datum har Åsa släppt ett minialbum bestående av två EP-skivor. Nu är det dags att spela in nytt material.

– Denna gång har jag spelat in i en studio tillsammans med PNKSLM:s Luke Reilly (ShitKids skivbolag, reds anm.). Jag är dock lite kluven för tillfället, vet inte vad jag ska tycka, men det visar sig efter att allt är färdigmixat. Fick till och med kalla fötter innan själva studioinspelningen och hade planer på att ställa in hela grejen.

Åsa berättar att hon inte vill förlora den råa ursprungskänslan, men samtidigt är det viktigt att utmana sig själv.

– Grundförutsättningarna är desamma. Jag har spelat in lite slarviga versioner av låtarna och blir inte studiomaterialet bra, släpper jag originalinspelningarna istället. Jag kommer aldrig ge ut någonting som jag inte kan stå för, det måste kännas kul.

Det är uppenbart att Åsa har kreativiteten i sina egna händer. Detta är hennes musik, men samtidigt räds hon inte att ta nästa steg. Denna orädda inställning speglar även artistnamnet, som uttrycker en slags jag skiter i det mesta-attityd.

– Det är mest ett kul namn, men jag är väl lite stökig som person och nu har jag en ursäkt att vara det på scen, skrattar Åsa.

Och förhoppningsvis väntar ännu större scener. ShitKid har nämligen blivit utvalt som ett av fyra svenska namn i den internationella satsningen Red Bull Sound Select. Karriären har bara börjat.

VEM? Åsa Söderqvist kommer ursprungligen från Kramfors i Ångermanland, men har bott i Göteborg sedan fyra år.

VAD? Musiken är avskalad, rå och enkel. Ljudbilden är kantig och raka motsatsen till polerad. Pressbilderna följer samma mönster. Inte helt olikt punklegenderna Suicide. Det fulsnygga framför perfektion. 

– Min musik kan enklast beskrivas som trummaskinspunk. 

VAR? Det mesta har hänt det senaste halvåret och med spelningar i både Göteborg, Stockholm och Gagnef har många fått uppleva ShitKid. På scen har hon med sig Greta Faxberg och Linda Hedström. Men den kreativa biten sker i hemmet.

– I mitt rum sker det mesta. Men det nya materialet är inspelat i Stockholm.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA