x

Exklusiv intervju med Keaton Henson: "Jag avskyr att träda fram"

Exklusiv intervju med Keaton Henson: "Jag avskyr att träda fram"

I ärlighetens namn vågade jag inte riktigt tro på att jag verkligen skulle få prata med honom förrän jag hörde hans lågmälda, försiktiga röst där i andra änden. Sångpoeten har gjort sig känd som extremt skygg. Han spelar knappt live, går knappt ens ut och har gjort endast en intervju senaste året. Under karriären har han räknat ihop att han gjort blott tre intervjuer öga mot öga. Hur kommer det sig att han tackade ja till att prata med GAFFA?

– Delvis för att jag inte turnerar vilket gör att jag måste nå ut på något annat sätt. Eftersom jag dessutom avskyr att träda fram bildas det luckor i min historia som folk istället fyller själva med saker som inte nödvändigtvis är sanna. Kanske är det mitt eget fel, men när man inte pratar om saker försöker andra antingen desperat ta reda på mer eller så hittar de på saker själva. Lustigt nog tror jag att de skulle bli besvikna över hur tråkigt mitt liv verkligen är.

En ansenlig del av folks nyfikenhet bottnar i Hensons fäbless för att visa upp sina ofta söndersmulade känslor i sina sånger istället för i samtal. Få artister blottar sig lika hänsynslöst och intrycket förstärks monumentalt av hans framförande som är det mest lidelsefulla vi hört på den här sidan Jeff Buckley. Även om han inte tycker sig värdig den jämförelsen förklarar han ändå hur han ser på det.

– I så många poplåtar om kärlek idag verkar det som om sångaren är helt perfekt och den andra har helt fel. Jag kan bara inte tro på dem. Att försöka förstå hur du känner och nedmontera dina känslor är både terapeutiskt och avledande och först då gör de inte lika ont längre. Du måste hitta ett sätt att göra tankarna du inte vill tänka uthärdliga. För mig handlar det om att göra sånger eller tavlor av dem, vilket i mina ögon är positivt.

Borde vi lyssna mer på våra känslor och är det hos Keaton Henson man tar avstamp?

– Jag vet inte hur det är hos er, men i England har man en förmåga att dölja dem. Min musik tilltalar nog människor som inte räds den emotionella konfrontationen, men det visar på en känslomässig styrka jag alltid kommer att beundra hos mina lyssnare.

FAKTA OM KEATON HENSON

Vem? 28-åringen lever som enstöring och brinner för sitt skapande:
– Jag trivs bra med att vara ensam. Under förmiddagarna skriver jag låtar, resten av dagen målar jag och kanske skriver lite mer efter det. Så håller jag på tills jag går och lägger mig och alla vet att jag lever så. Konsten kommer alltid främst.”

Vad? Tredje albumet Kindly Now släpps i september och är – förstås – inspelat i sovrummet.
– Producenten Dan Grech hjälpte mig att rigga upp all utrustning och sade sedan när han åkte ”rör nu bara ingenting!”.

Var? Bor i ett litet hus utanför London nära Heathrow där hans inspelningar ständigt riskerar att saboteras av ljudet av flygplan.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA