x

INTERVJU: Little Children - "Jag gav mig fan på att göra något annat med livet"

INTERVJU: Little Children - "Jag gav mig fan på att göra något annat med livet"

– I efterhand kan jag känna att det var onödigt att ha ett artistnamn, men just då när jag tog det var det väldigt viktigt. Varför vet jag faktiskt inte.

Mitt i en jobbgrej stör jag Linus Lutti med mitt samtal. Men han tycker det är skönt att komma ifrån en stund. Komma ifrån för att prata om sitt andra jag, Little Children. Det som albumdebuterade 2010 och som först nu är tillbaka med album nummer två. Det andra jag som han ser som ”en närstående person”.

– Jag har alltid försökt att separera mig själv från mig själv. Det har varit viktigt att ha en distans mellan mig själv och det jag gör … som skådespelare, höll jag på att säga, som musiker. Men det blir på något sätt ett skådespeleri för mig, på ett bra sätt. Att få släppa sig själv för en stund och göra något helt annat.

Sex år är en lång tid i dagens musikbransch. Och förklaringarna till varför albumet F.F dröjt är många. Dels har Linus Lutti turnerat, dels har han släppt EP:s under åren som gått och dels har det strulat så mycket med skivbolag att en redan färdig fullängdare skrotades helt. Till slut tog albumskrivandet fart när allt annat var som sämst.

– Någonstans i en jävla kris som jag hade, där jag knappt trivdes med något i livet, kände jag att jag inte kunde hålla på så här. Jag kan inte harva för någon annans skull, jag måste göra något för min skull. Egentligen handlade det mest om att jag gav mig fan på att göra något annat med livet. 

Du kan vara kreativ i det krisiga?

– Det är då jag är kreativ. Det är som att kroppen säger ifrån. ”Håll inte på med en massa skit, det spelar ingen roll om du bygger ett hus eller skriver en skiva, men gör någonting”.

Little Children 2010 och Little Children idag, det är inte riktigt samma artist. Eller, det som kommer ur artisten är inte riktigt sig likt. Det allra enklaste är väl bytet från akustisk gitarr till en elektrisk. Det gör att gamla liknelser med exempelvis José Gonzalez flyger all världens väg, till förmån för mer rockindränkta namn.

– Jag har haft någon tanke om att det ska vara jag från att jag började lyssna på musik, fram till nu. Jag tycker att jag lyckats ganska bra med det. Första skivan jag fick var någon Aerosmith-blandning med 90-talsrock, sen går det över till att morsan lyssnade på Bruce Springsteen till att jag idag lyssnar på Phosphorescent och War On Drugs, säger Linus Lutti och funderar ett par sekunder innan han säger:

– Det finns en röd tråd i det, tack vare att det är spretigt. Det är någon sorts ”min musikaliska livstid”.

Det kan vara så att du hört Little Childrens musik även om du inte vet om det. För han är en av de där artisterna som om och om igen används i stora amerikanska TV-serier. Grey’s Anatomy och Arrow är två han redan hörts i, Pretty Little Liars är ett kommande.

– Jag har nog haft ganska mycket tur. Men sen har väl min musik alltid varit mer eller mindre filmisk och ödesmättad. Jag tänker att det är det som musikläggarna har gått igång på. Det är kul såklart, men sen vet jag inte om jag fått så många fler fans av det. Jag märker liksom inte av det.

VEM: Linus Lutti är 33 år gammal, boende i Stockholm och personen bakom Little Children, ett namn taget från en låt av frijazzikonen Ornette Coleman.

VAD: Visst finns Linus Luttis röst fortfarande där och det är fortfarande ganska enkelt. Men det är mer rock än singer-songwriter över soundet när Little Children är tillbaka.

– Det är allt från Bryan Adams till Foxygen. Vi har spelat in det mesta live, och så får det låta litegrann som det låter sen.

VAR: Idag bor Linus Lutti i Stockholm, men det är känslan i barndomsköket i Skutskär han vill åt.

– När Hungry Hearts gick på medan fläskfilén, potatisgratängen och bearnaisesåsen på påse tillagades, det är den känslan. Det fanns en fridfullhet och en frihet i det.

 

Lyssna på albumet här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA