x

INTERVJU: Iiris Viljanen är i sitt eget universum

INTERVJU: Iiris Viljanen är i sitt eget universum

Stockholmsbaserade Iiris Viljanen har byggt upp ett rykte som en av Sveriges främsta liveartister. Vid pianot – med en röst som griper tag – utraderas skiljelinjen mellan artist och publik. Viljanens utstrålning bottnar i uppriktighet och samma känsla präglar Mercedes. Hennes första soloalbum med sång.

– Jag började spela piano när jag var sju, sedan har jag bara fortsatt, säger hon.

Viljanen debuterar inte utan erfarenhet. Under barndomen togs de första stegen mot instrumentala pianoskivan Kiss Me Stupid & 7 More Solo Piano Pieces, som släpptes tidigare i år. Den första fullängdaren i eget namn, och nu har det blivit dags för nästa steg i karriären.

Med en blandning av vackra pianomelodier och svarta, men samtidigt varma och underfundiga texter, är det svårt att inte beröras.

– Texterna kommer till efter en lång tankeprocess. Mycket är självupplevt och dessa upplevelser måste bearbetas i huvudet. Därefter kommer texterna ofta på en gång.

Musiken präglas av sorgsenhet, men samtidigt är texterna lekfulla. 

 – Ja, men absolut. Det är främst för min egen skull, men även för lyssnarna. Att jag inte ska deppa ner mig för mycket och när jag själv lyssnar på låtarna får jag en lite positivare bild av allt som hänt. Kan se tillbaka med en positivare känsla.

Det var dock långtifrån självklart att Viljanen skulle satsa på det svenska språket. Främst skrev hon på engelska och finländska. Vändpunkten blev förra årets genombrottssingel Årstavikens Strand.

– Jag funderade länge på hur jag skulle skriva texter, men i samband med Årstavikens Strand föll bitarna på plats. Hade ingen aning om hur låten skulle mottas och visste inte ens om jag skulle ge ut den. Nu har jag spelat in ett helt album.

Inspirationen till texterna kommer från oväntat håll.

– Kom att tänka på olika serietidningar som jag läste när jag var liten. Även någon barnbok som har galna rim med konstiga ord. Fantasiord. Det får gärna låta lite komiskt, men med allvar i själva innebörden.

VEM?

Iiris Viljanen har ett förflutet i flera olika konstellationer, bland annat Fylgia Calling och Vasas Flora Och Fauna. Sistnämnda band lämnade Viljanen precis innan debutalbumet. Under perioder har hon valt att lämna musiken helt och textskrivandet kom sent i karriären.

– Jag har inte skrivit jättemycket text, hårddisken är inte fylld av material.

VAD?

Musiken kan beskrivas som pianobaserad och melankolisk vardagspop. Texterna behandlar svåra stunder i tillvaron och präglas av en personlig karaktär som gör musiken svår att jämföra med andra artister. Viljanen är sitt eget universum.

VAR?

Uppväxt i Österbotten, men bosatt i Stockholm sedan 2006. Viljanen flyttade till huvudstaden för att plugga.

 

Lyssna på albumet Mercedes:

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA