x

Fort Not: "Vi skulle alla sitta på kameler i en lång rad mitt ute i öknen"

Fort Not: "Vi skulle alla sitta på kameler i en lång rad mitt ute i öknen"

Idag kan man få till sig en riktig tvåstegsraket när Holi och Fort Not gör Oceanen i Göteborg. Som en liten förpepp skickade vi några konsertrelaterade frågor till Fort Not och fick svar på tal från medlemmarna Fredrik Söderström men även från John Olbon, som hoppar in på ett hörn.

Hur skapar man en god konsertupplevelse? 

– Till att börja med är det en fördel att ha bra låtar. Då kan man skapa en god konsertupplevelse på helt olika sätt, man kan spela playback och ha stand-ins som mimar på scen som fantastiska The Embassy gjorde eller så kan man klä sig i svarta läderjackor, svarta solglasögon, spela 1-2 minuter korta Jet rock'n'roll-låtar väldigt snabbt och högt som Guitar Wolf

Vi har ganska bra låtar så vi har goda förutsättningar att skapa en god konsertupplevelse. Framtiden får utvisa om vi kommer att lyckas. Men senaste spelningen var ett bevis att vi är på god väg. 

Hur förändras er musik när den framförs live?

– Live gör alla i bandet sin egen tolkning av låten vilket gör att man inte riktigt vet vad man kan förvänta sig. Musiken kommer i ett annat sammanhang vilket gör att den galloperar fram på ett helt nytt sätt än vad vi är vana vid. Vi försöker hålla ihop det så bra vi kan men samtidigt låta den leva sitt eget liv. 

Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?

(Fredrik lämnar över frågan till John Olbin)

– Om det inte fanns några begränsningar skulle alla sitta på kameler i en lång rad mitt ute i öknen. Alla skulle ha med sig varsin gåva till den nyfödde konungen. Kanske pengaregn. Vi skulle kunna ta milslånga kliv fram och tillbaka i tid och rum. Fri bar. Kanske kunde få repa lite innan också.

Vilken är världens bästa liveakt just nu? 

– Jag tröttnar ofta på konserter. Jag tycker många band förstör sina konserter genom att aldrig sluta spela. Allt över 30 minuter är för långt. Framför allt när det gäller pop- och rockmusik. Om vi någon gång i framtiden får "feeling" och spelar längre än 30 min så hoppas jag att någon stänger av strömmen och slänger ut oss från lokalen. 

– Så din fråga är väldigt svår för mig att svara på. Men för att svara på din fråga svarar jag Grouper. En av mina favoritartister de senaste åren och en livespelning som jag gillade. Kan även tillägga att konserten var längre än 30 minuter. Jag vet att det är svårt att se logiken i mitt svar. 

Vad har varit ert största konsertögonblick? 

– Jag väljer två. Debutspelningen i Majorna, för att det var vår första spelning. Jazzhuset tidigare i höst, för att det var vår bästa spelning. 

Och galnaste?

Television Personalities i Glasgow. Ett av de bästa banden i världen, men tyvärr har jag aldrig lyckats se någon bra spelning med dem. Jag åkte till Glasgow för att se bandet. Upplevelsen var absurd, Dan Treasy skällde ut sina bandkamrater efter en och en halv låt. De spelade för dåligt och var dumma i huvudet enligt Dan. Han ville inte fortsätta spela och satte sig ned. Bandet försökte övertala honom att fortsätta och efter ett par minuter och ett gäng svordomar senare så började de spela igen. De avbröt konserten ett par gånger till. I dessa avbrott bråkades det på scen och Dan skällde ut publiken och visade fingret, flera personer i publiken buade och det uppstod hätska ordväxlingar mellan Dan och personer i publiken. Mellan utbrotten fick bandet trösta honom. Det var hemskt att se en människa må så dåligt. Det var en galen och ledsam upplevelse. När jag gick därifrån var jag alldeles omtumlad.

Vi hoppas för allas skull att Oceanen inte bistår med någon liknande scen ikväll. Kolla in Facebook-eventet.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA