x

LÅT FÖR LÅT: Immanu El guidar oss igenom "Hibernation"

LÅT FÖR LÅT: Immanu El guidar oss igenom "Hibernation"

25 november dök det upp, Immanu Els nya album Hibernation. För att få lite mer klarhet i det hela bad vi bandet guida oss igenom hela fullängdaren – låt för låt. Lyssna på musiken samtidigt som du läser om musiken.

1. Voices

– Den första låten vi skrev till plattan. Minns att vi satt i en gammal Volvo 940 utanför Vetlanda och lyssnade på första demoversionen som David knåpat ihop. Det måste vara tre år sedan nu. Inspirerat av en gammal vän som berättade en historia om hur han brukade höra änglar sjunga för honom under nätterna när han studerade. Låten blev iallafall en utgångspunkt och ledstjärna för hela albumet och fångar egentligen in det mesta som vi ville göra med temat för Hibernation: vinterdvala och uppvaknande.

2. Winter Solstice

– Albumets stora ”total makeover” som blev helt och hållet annorlunda än hur vi först skrev den. Blev också den låt som först av alla hittade hem i produktion och ljudbild, och där vi kände att vi ringat in någonting intressant. Spinner vidare på albumets stora tema och sträcker sig framåt. I den andra delen av låten brukar vi hamna i något slags kollektiv trans och spela lite för länge.

3. Mt

– Det finns en tyngd och ett patos i den här låten som vi tyckte saknades när vi satte ihop låtarna. Det blev en utmaning att få till men till slut känns det nog som att det här blev plattans traktor-spår. Kontrasten mellan vers och refräng här blev spännande!

4. Omega

– Uppenbarligen blev det här plattans pop-dänga (den gick upp på rotation hos RAI 1 i italiensk nationalradio). Växlar upp och driver på som ett ånglok. Sticker kanske ut lite gentemot de andra låtarna. En serenad om livets jordiska förgänglighet. Hoppas göra allas vår Eros Ramazzotti gott sällskap på listorna …

5. Dvala

– Vi älskar ju ambient allihop och hade lite drömt om att få göra en sån här låt. Kunde ju knappast passa bättre än på en platta med vinterdvala och uppvaknande som tema! En minst sagt tematisk konstpaus som kommer till sin rätt ganska bra om jag får säga det själv. Ger liksom lite dynamik och höjd åt de andra låtarna.

6. Hours

– Hjälp vad vi fick vrida och vända på den här låten. När vi kom på oss själva sitta och slå på en uppmikad plastlåda fylld med bråte så var vi nog nära att ge upp. Tur att vi inte gjorde det, det blev ju en riktig pansarkryssare av den här! En ganska mäktig och vacker pansarkryssare till och med. Och plastlådan hörs faktiskt under introt. Spinner vidare på temat från Voices om hur man igenom perioder eller kanske år av mörker eller personliga tragedier kanske kan förnimma ett ljus som förmodligen alltid omger oss men som vi annars alltid tar för givet och inte märker. Här kastar vi oss mot det.

7. Completorium

– Den här låten blev lite som en långsam och grandios himmelsfärd, fast det egentligen bara börjar som en enkel sömnlös nattpromenad runt kvarteret. Väldigt spännande att jobba fram ett crescendo av samplade instrument och andra skumma läten.

8. Empty Hands

– Hibernations sista spår gick från något slags arenarock-monster till ... ja vad det nu blev. Så här. Mycket falsett. Vi älskar i alla fall produktionen och hur mjukt låten seglar fram igenom det återkommande mantrat om strävsamhetens stora och nödvändiga nederlag. Kändes som ett värdigt och hoppfullt avslut på den här resan. Utlovar en mycket episk avslutning av den här på kommande konserter!

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA