x

Mute: “Skillnaderna ligger mer i detaljerna än i fart och teknisk finess”

Mute: “Skillnaderna ligger mer i detaljerna än i fart och teknisk finess”

Det kanadensiska punkbandet Mute släppte sin fjärde fullängdare i slutet på fjolåret. Månaderna efter håvade gruppen in stående ovationer från kritiker världen över och som konstaterade att det föregående mästerverket Thunderblast nu var överträffat. GAFFA tog ett kort snack med gitarristen Alexis Trépanier och den sjungande trummisen Ètienne Dionne via mejl som även involverade bandets fascination av spelet The Legend Of Zelda och en nylanserad signatur-IPA.

Ert senaste tillskott, Remember Death, är en sjujäkla uppföljare till 2011 års monsteralster Thunderblast och innehåller flera spår som utstrålar era hittills instrumentellt och sångmässigt starkaste prestationer. Framför allt på The Dagger, Allies och Dead White Desert Route. Vad hade ni för mål med plattan, och hur tycker ni den skiljer sig från föregångaren?

Alexis Trépanier: Samma mål som vi sätter för varje album: att göra vårt bästa och skriva de bästa möjliga låtarna. Vi är inte ett band som har möten där vi enas om en master plan. Vid ett eller annat tillfälle enades vi alla om att göra en till platta. Hur den skiljer sig från Thunderblast: den är helt enkelt bättre, i alla avseenden. Ljudkvalitén, sånginsatserna – allt är mycket starkare. Skillnaderna ligger mer i detaljerna än i exempelvis fart och teknisk finess.

Hur har mottagandet varit hos era fans?

Alexis: Så här långt har responsen varit enhälligt positiv.

Vilka spår håller ni som era favoriter?

Alexis: Resistance, Fill The Void och Allies är nuvarande favoriter, men det ändras nog framöver.

Inom genren är ni vitt kända för att göra allt på egen hand, med visst undantag för utlandsturnéer. Vad har ni för råd till band som ser på er och tänker ”hur kan vi bli självständiga likt Mute?”

Alexis: Var förberedda på att lägga ner väldigt mycket tid på det ni har. Förbered er på att misslyckas, och lär er av de misstagen.

Känner ni till andra bandsituationer där ni sedan konstaterat ”Vilken tur att vi gjorde det på vårt sätt, på egen hand”?

Alexis: Utan att nämna några namn, har vi sett band som skrivit på ett stort skivbolagskontrakt men som inte fått ut ett skvatt av det. I de fallen tror vi att vi klarar oss mycket bättre själva.

Ni har inlett ett ölsamarbete med Griendel Brasserie Artisanale och tagit fram er signatur-IPA, Punk Rock Double IPA. Berätta om hur detta kom till.

Ètienne Dionne: Jag är ett gigantiskt fan av IPA, inte svårare än så. Och för att det skulle göra ett punkband rättvisa, var vi tvungna att ha en dubbel-IPA med lite extra tryck i. Vi har även Thunderblast Hot Sauce, vilket jag tvekar räknas som en dryck, men som jag dricker som om det vore vatten.

På er Facebooksida listar ni flera svenska band som era influenser, bland dessa finns Satanic Surfers, Adhesive och No Fun At All. Vilka är era favoritalster med dessa grupper?

– Hero Of Our Time, Sideburner och The Big Knockover.

Er EP On Fire firar 16-årsjubileum, och är en av mina personliga favoritdebuter tillsammans med Satanic Surfers Skate To Hell och No Fun At Alls Touchdown. Hur reflekterar ni idag över den tiden?

Alexis: Det är svårt att minnas exakt vad vi tänkte på vid den tidpunkten, då det dels var så pass länge sedan, och dels för att två av medlemmarna från den tiden har hoppat av sedan långt tillbaka. Krasst uttryckt så ägnar vi inte mycket tid åt gamla minnen från den perioden. De som närvarade under den epoken av bandets historia var bara ett gäng 16-åriga grabbar som inte hade en aning om vad de sysslade med.

Ni har tidigare även spelat in en vass punkversion av ledmotivet till spelserien The Legend Of Zelda på 2001 års album Blueprints. Varför valde ni just den låten, och har ni även andra favoritinslag från dessa klassiska spel?

Alexis: Vid den tiden tror jag att det var lite av en trend att köra covers på låter som var långt från punkgenren. Varför vi valde just den låten kan jag dock inte minnas.

Étienne: Det första spelet, The Legend Of Zelda, var mitt favoritspel på NES-konsolen. Jag var helt uppslukad av det. Så det var jag som pushade att spela in en cover.

Det är på tiden att ni beger er till Sverige, inte sant?

– Vi kan inte lova något, men vi letar ständigt efter nya ställen att lira på under våra turnéer, så det finns absolut en chans att vi tar oss till Skandinavien i framtiden.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA