Nattskiftet-Lisen: "Tillsammans är vi starka!"

Nattskiftet-Lisen: "Tillsammans är vi starka!"

I samband med att GAFFA-Prisets vinnare presenterades tilldelades Organisationen Nattskiftet Redaktionens Specialpris, med motiveringen:

"Under 2016 har personerna bakom organisationen Nattskiftet nått ut stort och tydligt visat vad man faktiskt kan göra med goda krafter i kampen mot idiotin. Deras stora engagemang och synlighet på festivaler landet runt ger i sig en tryggare upplevelse för oss som hellre fokuserar på glädje, sång och dans."

Vi tog ett snack med Nattskiftets initiativtagare Lisen Andréasson Florman.

Först den klassiska frågan: Grattis! Hur känns det?

– Det känns så himla kul och peppigt! Säger som Silvana: "10 000 meter upp i luften!" Bara, WOW! Är så fruktansvärt stolt över alla som är med i och stödjer Nattskiftet. Vi är alla superchockade! Så galet mycket tack till alla som röstat på oss och ni såklart, GAFFA som lyfter fram oss!

Vad var det som kickade igång Nattskiftet från första början?

– Jag blev våldtagen på väg hem från en klubb, samtidigt skedde det mindre bra saker i Trädgårdens närområde. Så jag, som privatperson med mina erfarenheter, och Jakob Grandin, som driver Trädgården och är näringsidkare inom nöjesliv, kände att vi ville göra något aktivt åt saken! Vi ville skapa en tryggare nöjesmiljö! Jakob ville ta ett ansvar som klubbägare för sina besökare och för mig var det väldigt personligt. Vi hade en idé om att starta en "modernare version av farsor och morsor på stan" genom att använda bådas erfarenheter av att jobba med festivaler, klubbar och evenemang. Vi hade en tanke om att skapa en brygga mellan besökare och säkerhet. 2017 är fjärde året som Nattskiftet är verksamma, och det visar sig att en brygga för tryggare och bättre stämning behövs. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss det enormt varma mottagandet vi fått från både besökare och arrangörer, samt sponsorer, statliga organisationer och andra ideella verksamheter! Det är vi båda väldigt stolta och glada över.

Vad känner du var den största upplevelsen och framgången med Nattskiftet 2016?

– Att det här var året som trygghetsfrågan verkligen lyftes i media och i samhället på det sätt det förtjänar. Det handlar om att det kom upp till ytan, medvetenheten ökade och trygghet diskuterades på en högre nivå än tidigare. Våld och sexuellt våld inom nöjesliv och på festivaler är fortfarande tabu, tyvärr, och jag tror inte det handlar om att våldet har ökat, utan det handlar om att anmälningar har ökat, det är viktigt. 

– Under året kändes det verkligen som att vi nådde en brytpunkt. Samtalet gick från att handla om ATT det sker saker, till att handla om HUR vi alla aktivt kan agera åt problemet. Folk började organisera, engagera och aktivera sig på många olika sätt! Jag känner att civilkurage verkligen kan få ringar på vattnet! 

– Det är viktigt att poängtera att detta är en bred och gemensam insats, där TILLSAMMANS – olika arrangörer, organisationer, opinionsbildare, näringslivet och många många fler – är det som fått trygghet att hamna högt upp på agendan. Viktigt att förstå är att trygghet inte är samma sak som säkerhet, men att de går hand i hand. 

– Konkreta kvitton är ju så klart att folk och företag hör av sig till oss, att nöjeslivet engagerar sig ännu mer – från artister till arrangörer till branschorganisationer – till att vi får ett sådant här fint pris! Personligen så känner jag att jag inte är ensam längre i detta och att vi är massvis med grymma personer som vill vara med i kampen mot våld och sexuella övergrepp. Tillsammans tar vi natten tillbaka!

Och den största motgången?

– Någon sa till mig att “när du börjar bli hotad och hatad” är det ett kvitto på att det du gör verkligen gör skillnad. Men trots det är hot och hat något som gör riktigt ont. Rent organisatoriskt är den stora utmaningen att hitta fler personer som vill hjälpa till – vi är ju en ideell organisation – och så klart finansiering. Vi är nog mycket mindre än vad folk tror. Alla som är med redan gör verkligen ett hästjobb – våra volontärer, så kallade Nattkompisar, är verkligen hjältar!

Hur kommer ni jobba under 2017?

– Snart går vi ut med sammanfattningen av vår kampanj Trygghetslistan som vi drev under sommaren 2016 tillsammans med bland andra RMH, Silvana Imam och Taxi Stockholm. Det var då vi samlade in tips, tankar och idéer från festivalbesökare kring hur de tror festivaler kan bli tryggare. Trygghetslistan handlar om att skapa framtidens festival på ett socialt hållbart vis. Håll ögonen öppna.

– Sedan är vårt mål med 2017 att stärka upp ännu mera! Vi kommer snart att gå ut med rekrytering för att bli Nattkompis 2017. Sen söker vi såklart sponsorer och ambassadörer som vill backa och stötta oss i vårt arbete. Jag tror starkt på gränsöverskridande samarbeten mellan det ideella, kulturella och näringslivet. Så det är bara att höra av sig till mig om en vill hjälpa till för att skapa tryggare festivaler och bättre stämning i nöjeslivet!

– Pepp inför en ännu tryggare festivalsommar 2017, nu kör vi – tillsammans är vi starka!

gallery_large

Kolla in vilka fler som vann GAFFA-Priset här

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA