x

"Raised Fist ska man inte gömma bakom för mycket trams"

"Raised Fist ska man inte gömma bakom för mycket trams"

20 maj öppnar festivalen Park Sounds sina portar. I Huskvarna Folkets Park bjuds det bland annat på akter som Johnossi, Rein, Raised Fist, Solen, Kvelertak och Jens Lekman. Inför festivalen tog vi på GAFFA kontakt med Raised Fists frontman Alexander Hagman för en konsertrelaterad Q&A och fick svar på tal.
 
Hur lyder era spontana tankar inför Park Sounds-gigget?
 
– Vi är jävligt peppade. Vi har haft ett kortare break efter Australien-turnén i december och det känns nu helrätt att dra igång maskineriet igen. Vi har inga speciella planer eller idéer som går utanför det självklara att vi kommer att bränna av en helvetisk mängd energi.
 
Hur hade er scenshow sett ut om det inte fanns några begränsningar?
 
– Det känns inte som att vi har några direkta begränsningar. Raised Fist ska man inte gömma bakom för mycket trams. Idag ser vi alldeles för många band som gömmer sig bakom feta pyro och ljusshower, backtracks och annat. Vi vill inte vara ett DJ-kollektiv, vi vill känna äktheten i våra gig.

Vilken är världens bästa liveakt just nu?

– Raised Fist. I vart fall om du frågar mig. Jag ska försöka att inte låta narcissistisk men jag har sett så himla många band genom årtionden av turnerande med allt och alla. Men jag har ännu inte sett ett band som levererar på samma vis som mina kollegor i Raised Fist.
 
– Och då bedömer jag alltså inte min insats, utan det här brukar jag tänka när jag går av vid sidan på scenen och exempelvis tar en klunk vatten. Då ser jag boysen bränna på utav helvete och då tänker jag, det där är ett helvetes hårt och bra band. Inte spelmässigt, och inte alltid synk eller scenshowmässigt. Men energin har jag i ärlighetens namn aldrig sett någon annanstans.
 
Vad har varit ert största och galnaste konsertögonblick?
 
– Det är många gig och konsertögonblick som har varit galna. En rolig grej hände faktiskt uppe i Kiruna när vi skulle gå på vårt gig på Kirunafestivalen. Trycket inför gigget var så sjukt att kravallstaketen pulveriserades innan vårt gig. Och då pratar vi alltså en stor festival med rejäla grejer. Vi fick vänta nästan en timme innan vi kunde gå på scenen, och det ska väl sägas att trycket under konserten var relativt galet. Men det finns många olika scenarion man kan lägga i listan av sjuka saker som hänt.
 
– Vårt största konsertögonblick var nog när vi en gång för länge sedan åkte på vår i stort sätt första turné. Vi landade i Montreal där vi hade sålt ut en konserthall mitt i city. Vi var i total chock eftersom vi knappt hade någon som helst turnéerfarenhet, vi hade inga förväntningar, visste inget om vad som väntade. Vi sålde merch planerat för 35 gig, innan vi hade gått upp på scenen. Intrycket av denna kväll har etsat sig fast.
 
Om ni skulle jämföra ett Raised Fist-gig med en film, vilken blir det och varför?
 
– Kanske Pulp Fiction? Bra action, en skön nerv. Artisteri med lite finess, och det våldsamma finns alltid runt hörnet.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA