x

"När jag stiger in i Mountain Bird känner jag mig stark och målmedveten"

"När jag stiger in i Mountain Bird känner jag mig stark och målmedveten"

Adam Öhman, aka Mountain Bird, är en Stockholmsbaserad producent som verkar inom indie-electronicans breda fålla. Här skapar han synthbaserade melankoliska beats pumpade med drömmar.  

GAFFA kan avslöja att det under sommaren kommer officiella Mountain Bird-remixar på Tingsek, Flora Cash, med flera! Som förpepp till detta är det en god idé är att ta dig an den här snabba Q&A med artisten och samtidigt lyssna på dagsfärska singeln Cliché.

Har du några tankar kring artistpersona: Mountain Bird kontra Adam? När slutar Adam och när börjar Mountain Bird? Är det någon skillnad på dem?

– Det börjar växa ihop mer och mer, Mountain Bird är en mycket mer självsäker persona, Mountain Bird vet vad han vill och hur han ska ta sig dit. Medan privat-jag är en alldeles för överanalyserande människa med alldeles för mycket dödsångest.

– När jag stiger in i Mountain Bird, till exempel när jag ska på ett möte, då känner jag mig stark och målmedveten/principfast för jag är Mountain Bird. Jag har ofta en tydlig bild vad jag vill framställa mig som/framföra. Det gör i sin del att det är frigörande oftast; då det finns ett mål med varje handling.

Vad är orsaken till att du valde namnet Mountain Bird och inte ditt eget?

– Det blev så bara, skrev en låt för jättelängesen som hette så. Idag hade jag inte valt det men det är ju just det, mycket saker man inte hade valt för man tog beslutet för längesen när man var ung. Jag väljer att se det fina i det och bära det med stolthet. DJ Snake är ännu fulare till exempel och han går det ju bra för brukar jag tänka.

– Mitt eget efternamn funkar inte internationellt samt är det jätteskönt att ha namnet på en artistpersona så man kan skilja på business och privat. På så sätt tar man inte saker personligt om man får ett nej för sin musik.

Vill du kort berätta storyn bakom namnet?

– Som sagt så gillar jag inte namnet alltför mycket så väljer mer att använda ordet “varumärket”.
Jag ser en minimalistisk/framtidston med enkla färger och mäktiga beats. Tänker mycket på livespelningar i huvudet, kanske är det för jag sitter i studion så mycket och producerar, att få spela inför stor publik är en extremt stark längtan från mig och de få gångerna jag gjort det har jag känt mig hemma med allting, det är som att alla pusselbitar faller på plats.

– Så tänker mig oftast en skitsnygg livesetup där allting hänger ihop. Medvetenhet. Färgerna, kläderna, ljuden, ljuset location. Allt.

Vad tycker dina vänner och familj om Mountain Bird?

– De är obviously väldigt partiska men alla gillar det, min mor sa en fin sak häromdagen att jag fått henne att gilla elektronisk musik för jag "alltid berör och har gjort något mer klassiskt utav elektronisk musik. Det hon menade var väl typ att jag inte är Skrillex utan har en mer känslostyrd producentstil.

FÖLJ GAFFA PÅ FACEBOOK FÖR SENASTE MUSIKNYTT 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA