x

Här är årets bästa album (del 1)

Här är årets bästa album (del 1)

Det mesta får plats när vi på GAFFA sammanfattar 2017 med en albumlista. I topp hittar du en oväntat lyckad comeback, men det finns också tung black metal, harmonisk musik om svår sorg och det bästa i R&B-väg. Bland mycket annat. Kolla in plats plats 30 till 21 här.

30. Lana Del Rey – Lust For Life

Lana ville att det här albumet skulle vara ännu mer glatt och romantiskt – och ibland lyckas hon hålla det sådär filmiskt gulligt som i Love och God Bless America. Albumet är möjligtvis hennes bästa tills dags datum. Att vara både mainstream och unik är en konst i sig – och det är någonting som 32-åringen äntligen lyckas bemästra. (SLu)

29. Makthaverskan – Ill

Med sina inspirationskällor känns de fortfarande som en smältdegel av ungdomlig indiekultur som hela tiden strävar efter att nå maximal känsloeffekt. Varje instrument känns som en förlängning av Maja Milners hyperuttrycksfulla röst som är ömsom skör, ömsom rå. Ibland uppgiven för att sedan dräpas av vacker desperation. Men oftast är den allt på samma gång. (JSö)

28. The National – Sleep Well Beast

The Nationals låtar har alltid varit varelser i skuggorna, och här fortsätter de vara det. Varelser som kryper fram ur hörnen i ditt sovrum och viskar nattens tankar som stjäl din sömn. Om bråken. Om varför allting blev som det blev. Om hur du inte känner igen de trötta ögonen i spegeln. Om hur huvudet på kudden tätt intill dig plötsligt blev en främlings. (SLi)

27. Satyricon – Deep Calleth Upon Deep

Är det insikten att dina dagar kan vara räknade som får dig att vakna upp ur livets dvala och göra revolt? Den hjärntumör som Satyr diagnosticerades med kunde ha förkortat sångarens liv men visade sig vara godartad. Detta har spelat en stor roll i duons dynamik. Satyr och Frost må hålla sig på sin egna kant av den norska black metal-scenen men har alltid varit med om att föra den framåt. (TS)

26. Vince Staples – Big Fish Theory

Ljudbildsmässigt rör det sig om elektronisk hiphop, med influenser från garage, house och techno, där musiken och texterna vävs samman till en pamflett över vår tid. Staples avhandlar kändisskap, musikindustrin och samhällets förfall. Big Fish Theory är en av årets modigaste skivor och sätter standarden, istället för att vara en del av etablissemanget. (DA)

25. Kaitlyn Aurelia Smith – The Kid

Kaitlyn Aurelia Smith leker med skogens ljud och loopar små korta sekvenser in absurdum. Som abstrakt folkmusik från 2034. Det handlar om att upprepa utan att tråka ut och däri ligger även framgångsreceptet bakom musik som både vill anamma någon form av poppig inramning, samtidigt som den ger sig själv en chans att leka fritt. (DH)

24. Ji Nilsson – Scandinavian Pain

Har ni någonsin sett en karibisk strand täckt av nysnö? Den mentala bilden som skulle genererat i miljontals likes på Instagram får beskriva Ji Nilssons musik. På ett genialt sätt lyckas hon blanda en karibisk musikvärme med kall nordisk pop. Det handlar om 13 låtar som alla delar temat ledsamhet. Många spår bygger på ett mardrömsår för Ji och det sprider sig rysningar genom kroppen. (SLu)

23. Ulver – The Assassination Of Julius Caesar

Albumet består av en samling genialiska poplåtar med ett löst koncept om Julius Caesars liv och död. Nemoralia är ett samtida Depeche Mode. Rolling Stone låter Destiny’s Child. So Falls The World bjuder på rejvig techno. Allting är naturligtvis apokalyptiskt mörkt, som alltid när det gäller Ulver. Musikkollektivet erövrar ytterligare ett nytt territorium. (JR)

22. Varg – Nordic Flora Pt. 3

Styrkan i Vargs musik är inte vad som hörs utan vad som inte hörs. Musiken fyller inte ens huvud, den får snarare sinnet att expandera. Och tankarna att sjunka djupare ner i avgrunden som öppnar sig. Det är alltså väldigt stor musik. Rumsligt sett. Men tänk inte katedral. Tänk bortglömd fabrik från kalla kriget, uppförd i sten, betong och metall. Minimalistisk, snudd på brutalistisk. (FF)

21. Moonlandingz – Interplanetary Class Classics

De mest förförda snackar om att kvartetten är det bästa som hänt Storbritannien sen skivat bröd. Och ofta kan man bara hålla med. Det är anarkistisk och kaosartad krautrock, rymdsynth och knarkpop. Och med en karismatisk sångare som Lias Saoudi når bandet ännu högre höjder. (JH)

Kolla in plats 20 till 11


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA