x

"En rappare är inte bara en artist 2018, det är en konstnär"

"En rappare är inte bara en artist 2018, det är en konstnär"

Michel Dida är åter singelaktuell. Den här gången med låten Goose, som han släpper tillsammans med Sammy & Johnny Bennett.

– Det var första gången vi träffades och var i studion tillsammans. Jag presenterade en låt som jag ville köra med dem, en redan skriven. Men sen när alla skulle dra kom Sammy på en annan idé, vi vände i dörren, övertalade producenten om att få stanna, och det blev refrängen. Vi skrotade den första vi spelat in hela dagen. Det här är en låt för alla att värma sig med i marskylan.

Artikeln fortsätter under låten.

Du är ju också poet. Hur tror du att det format ditt sätt att uttrycka dig musikaliskt?

– Min musik går mycket på text, den är textbaserad. Jag vill nästan tro att när jag skriver dikter påverkar sättet jag skriver musik på. De går hand i hand, de påverkar varandra. Det blir en mix av de båda.

Det känns ju som att dina texter innehåller mycket budskap och välgenomtänkta referenser. 

– Det kan egentligen handla om vadsomhelst, typ en bussresa som varit för lång, men bara jag hittar och touchar den där nerven som får folk att relatera, så länge den finns där så är jag glad. Det handlar om känslan av vad som sägs i orden. Det är viktigt att hitta de rätta orden, ibland tar det flera månader, ibland kommer det direkt.

När fann du musiken? Har det alltid varit musiken som varit målet?

– Ja faktiskt. Jag flyttade till Bromsten som kid, var kanske tio bast. En kompis farsa höll på med musik och visade mig rappare som Biggie Smalls (The Notorious B.I.G) och då bestämde jag mig för att det var det här jag skulle göra. Och det verkar ju funka.

Tror du att din omgivning har varit betydelsefull i ditt artisteri?

– 100 procent. Min omgivning har format sättet jag skriver på, att använda slang, att uttrycka sig. Vi är ordkonstnärer i västra Stockholm.

När kommer debutalbumet?

– Det är en fråga jag frågat mig själv i tio år. Jag skriver jävligt mycket just nu, på flera projekt. Ett av dem är min baby och jag tror att det blir den som är albumet. Det ligger en massa på hårddisken men det åldras för dåligt. Men förhoppningsvis inom ett år.

Artikeln fortsätter under låten.

Hur kommer det sig att den svenska hiphop-scenen idag är så otroligt stark?

– På grund av många olika aspekter, dels att det finns så många olika nationaliteter, folk som kommer från olika platser i världen. De har fört med sig så många olika berättelser, olika sätt att uttrycka sig på och det har färgat den svenska musikscenen 2018. Och kidsen är mycket smartare nu för tiden, så jäkla mycket proffsigare. Det blir bara bättre och bättre.

Går artisteri och konstnärskap ihop?

– 100 procent, för mig är det samma sak! En rappare är inte bara en artist 2018, det är en konstnär.

Hur ser 2018 ut?

– Det är den här låten nu först, för mig är det den första som är min egna. Har flera projekt på gång men inget jag vill avslöja än. Det kommer komma flera låtar ... 2018 känns som ett år som kommer bli packat.

– Har suttit i en källare och skrivit, gjort nytt material. Har svårt att balansera livet på turné, det är så utåtriktat mot att sitta och skriva musik, vilket för mig är introvert. Har suttit nu i några månader, stängde till och med av min mobil i 30 dagar. Tur att du inte ringde innan, då hade det varit svårt att få tag i mig, haha.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA