x

KRÖNIKA: Garderob för 80 spänn – i helvete heller

KRÖNIKA: Garderob för 80 spänn – i helvete heller

I torsdags skulle jag recensera indierockarna Editors spelning på Berns i Stockholm. Det slutade med att jag åkte hem, utan att se konserten.

Den gode Fredrik Strage har redan avhandlat detta absurda fenomen i en krönika, det svenska garderobstvånget. Ska man på klubb eller någon form av inomhusspelning i detta land så är det snarare regel än undantag att broilern i dörren tvingar dig att hänga in jackan.

Vad som egentligen utgör en jacka är högst flytande. Är broilern på dåligt humör kan en tjockare kavaj betraktas som en jacka. Många gånger har jag erbjudit mig att lägga ned "jackan" i den ryggsäck jag ofta bär – eftersom jag alltsomoftast är på plats i tjänsten och har med mig väska för att förvara jobbutrustning – och gå in i lokalen med ryggsäck. Ibland godkänner broilern det.

På torsdagen godkände broilern ingenting. 

– Nej, du måste hänga in både jackan och ryggsäcken.

– Men det är ju en skjortjacka (en så kallad "overshirt").

– Spelar ingen roll.

Sagt och gjort, ned i källaren, till garderoben.

– Det blir 80 kronor.

– Haha, va?!

Upp igen, till vakten. 

– Ni vill ha 80 spänn för att jag ska hänga in mina grejer, det är lite väl. Jag vill gå in utan att hänga in dem.

– Nej, det går absolut inte.

– Okej, tack och hej då.

Och då har jag ändå inte betalt för biljetten. Det är så det funkar – vi recensenter får (nästan alltid) biljetter till spelningarna. Ponera nu att någon verkligen skrapat ihop pengar för att se sitt favoritband – vad man än må tycka om Editors så finns det faktiskt människor som tycker de är Guds gåva till musiken. Sedan står det någon pellejöns i dörren, utsänd av sin pellejönsarbetsgivare, och försöker suga ut ytterligare 80 spänn ur den utblottade personen. För något som den här människan, kunden, konsumenten, musikentusiasten varken har efterfrågat eller avtalat.

Det är inte konstigt att kriminella ligor ofta sysslar med sådan här verksamhet. Det är utsugning i linje med deras andra affärer, det är lågrisk jämfört med att kränga narkotika och det går väl att anta att straffsatserna är betydligt lägre än för drogförsäljning.

Denna regel har dessutom varken förankring i brandsäkerhetsföreskrifterna eller bland gästerna. Det liknar snarare en klanlag till sin natur, som vuxit fram vid sidan av det vanliga rättssamhället. Om det vore så att gästerna kom till klubben i rymddräkt eller full skidmundering så hade regeln varit förståelig. Nu är den lika orimlig som kepsförbud.

Höjden av genomsmutsig oppurtunism var ändå när spelställena tvingade folk att hänga in ytterkläderna med terroristattacken på Bataclan som förevändning. Mitt under peak terrorismskräck hade de mage att inte bara utfärda garderobstvång utan dessutom ta betalt för det. Berns var ett av många etablissemang som agerade på det sättet.

Spola den här jävla skit-"regeln" nu, snälla.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA