x

PREMIÄR: En kvarlämnad man på landsbygden

PREMIÄR: En kvarlämnad man på landsbygden

Med sin kärva Gällivare-präglade röst och sina glesbygdsbetraktelser skapar Johan Airijoki tillsammans med bandet Malmfältens Rockklubb ett alldeles eget sound – en sorts bluesrock med inslag av både country och Norrland.

Förra året släppte Airijoki albumet Allting Kommer Att Bli Bra, nu är han tillbaka med låten Tyst Gråt. Låten släpps idag och GAFFA har fått äran att bjuda på en premiär av låten!

LÄS OCKSÅ: Fleetwood Mac tillbaka på topplistan – tack vare den här memen

 – I min mors vinylsamling har Prince alltid suttit på sin lila motorcykel på omslaget till Purple Rain. Jag skrev Tyst Gråt i min kallställda bastu hösten 2017. Jag var inspirerad av Princes låt When Doves Cry och hur den texten pendlar mellan ömhet och förakt. Men jag ville placera den berättelsen i mitt sammanhang, berättar Johan om låten och fortsätter:

 – På landsbygden är det vanligt att kvinnor i högre grad utbildar sig och lämnar de små orterna de växte upp i. Männen blir kvar, går runt i varselkläder och bygger vidare på de gruvhål och kalhyggen som deras fäder påbörjat. Tyst gråt är en rätt svart låt men det finns ändå en hoppfullhet då mannen i texten reflekterar kring hur hans sociala arv har format honom.

Tyst Gråt är den första singeln från det kommande albumet En Blyg Viol som släpps 18 maj.

Lyssna på låten här nedan:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA