x

KRÖNIKA: En shout-out till världens bästa skivbolag

KRÖNIKA: En shout-out till världens bästa skivbolag

“I wasn’t trying to build a business. I was trying to build a community more than anything else.”

Allt är gjort. Ingen kan skapa ny musik, men det finns ganska enkla lösningar på att i alla fall lura oss lyssnare att vi är med om en unik upplevelse. Ta en beprövad genre, ljudbild, whatever och tweaka den något. Håll dig borta från det slätstrukna och lättlyssnade. Efterapa inte något rakt av. Spikat och klart!

Det New York-baserade skivbolaget Sacred Bones Records har en löjlig förmåga att uppmärksamma artister och band som forcerar saker framåt. Det är inte alltid fantastiskt men det är alltid intressant. På deras repertoar hittar man akter som verkar i lastgamla genrer som folk, noise, ambient, postpunk, kraut och industriell metal. Det kan skifta tvärt från release till release men alla har den gemensamma nämnaren att de vågar vägra standarden.

Även tidigt i år har de bevisat att en skiva med Sacred Bones Records-stämpel (du ser den tydligt på varje omslag) är något att lita på. Vibrato-glada Amen Dunes har skickat ut sin bästa skiva hittills. The Men slår nästan knut på sig själva i att vilja vara överallt hela tiden. Vive La Void (Sanae Yamada i Moon Duo) har något stort på gång. Och så här fortsätter det.

Så ursäkta min hämningslösa love-bombing av det här sällskapet, men ibland måste man i egenskap av chefredaktör få skrika sig hes över något som växer så starka känslor. För trots att Sacred Bones Records lätt fångar oss kritiker är det sällan man ser deras band göra Sverige. Oerhört beklagligt med tanke på att många av det här landets musikkonstellationer kan behöva en lektion i hur man istället för att slentrianmässigt sno en trend tar den långa vägen och utvecklar musiken inifrån.

Skivbolagets direktör heter Caleb Braaten och har en förmåga att nosa sig till det som i alla fall känns unikt i den mest erfarne lyssnarens öron. I en intervju med Bandcamp sänder han ut citatet här uppe och det är ett motto som fungerar alldeles ypperligt när ett skivbolag med hjärta, själ och nyfikenhet får säga sitt.

Här får ni en spellista som bör vara en god inblick i Sacred Bones Records låtskatt:

(Samma krönika publicerades som en ledare i GAFFAs maj-nummer. Där står det att skivbolaget släpper A Place To Bury Strangers musik, vilket är felaktigt. Vi beklagar missen.)


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA