x

NYBÖRJARGUIDEN: Ljudväggarnas och pedalernas bästa vän

NYBÖRJARGUIDEN: Ljudväggarnas och pedalernas bästa vän

Shoegaze, eller shoegazing som det även kan kallas, är en musikgenre som formades någon gång i slutet av 80-talet. Den härstammar från Storbritannien och är ett slags alternativ rockmusik som genom mycket burriga och distade gitarrer samt fördunkla vokaliseringar skapar musik som skapas genom oskiljbara väggar av ljud. Detta skapar i regel ett mycket drömmigt och molnigt sound som oftast har en något romantisk inramning. En sorts långsammare och tyngre kusin till indierock skulle man till vis del kunna kalla det.

MEST LÄST: Förundersökning inledd mot personerna bakom Mr Cool

Genren är en omvandling av drömpop. Pionjärerna kan hittas i Dublin-bördiga My Bloody Valentine, och termen ska ha myntats tack vare att frontmannen Kevin Shields ofantligt många gitarrpedaler krävde en oerhörd mängd uppmärksamhet. För åskådarna såg det lite ut som att Shields spenderade större delar av sina konserter med att stirra på sina fötter. Detta blev sedan ett signum både för shoegazingens sound och estetik, där framför allt bandens gitarrister hade många pedaler att hålla reda på.

Det andra förmodligen mest betydande bandet för genren var Slowdive, som med sitt något mer strömlinjade sound hjälpte till att cementera shoegazingens distinkta tematik. Med en något mjukare men minst lika drömlika sound var genren helt plötsligt inte längre ett skämt, utan en växande och utvecklande scen.

LÄS OCKSÅ: Möttes av hat och hot efter SD-kupp

Genren växte och nådde sin absoluta höjdpunkt mellan åren 1990 och 1991 innan den abrupt upphörde mer eller mindre några år därefter då grungen och britpoppen istället tog över den alternativa musikscenen. Men trots detta levde stilen vidare som ett spöke som tog sig in lite här och där i olika genrer. Dock aldrig i full form, fram till 2000-talet då ”nu gaze” återupptog var genren stannade av och gav scenen nytt liv. Idag har intresset verkat växa och ett flertal av de största shoegaze-banden kan man finna på festivaler och arenor runtom i världen.

Några artister som brukar förknippas med shoegaze är My Bloody Valentine, Slowdive, Ride, Cocteau Twins och The Jesus And The Mary Chain.

LÄS OCKSÅ: Alan Longmuir är död

LÄS OCKSÅ: Svenskar hyllas på Roskilde


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA