x

15 starka festivaltips inför Way Out West

15 starka festivaltips inför Way Out West

Är det första gången du besöker Way Out West – kanske allra första gången du besöker en festival överhuvudtaget – eller är det ditt tolfte besök? Oavsett vill GAFFA hjälpa till och har plitat ned lite tips att tänka på.

Prioritera! Är det något du absolut ska se på en Stay Out West-klubb, ja då kanske du måste missa någon headline-akt i Slottsskogen. Det är faktiskt bättre än att du missar den där artisten du köpte biljett för.

Bryt dig loss! Okej, det kanske låter lite trist, men vi lovar: det är inte så farligt att gå ensam på en spelning. Vill alla i kompisgruppen käka eller se något tråkigt medan din favorit ska upp på en annan scen? Gå ensam! Dansa, sjung med och lev ut. Var lite ego, det är faktiskt din festivalupplevelse också.

Häng på andra! Har du inget att se just nu? Följ med din kompiskompis som bara MÅSTE se [insert random artist du aldrig hört talas om] – det är så man hittar nya favoriter.

LÄS OCKSÅ: Jubel och GAFFA styr upp med brunch och livemusik under Way Out West

Var bekväm! Ja, vi vet att för många är Way Out West lika mycket fashionstatement som det är musikfestival, men på riktigt: är det pissigt väder, kör på bekvämlighet före coolness. Det vinner festen på. Och nej, paraplyn får inte tas med in.

Gör din research! Kolla in spelprogrammet, dubbelkolla det och gör en plan.  Den kommer troligtvis behöva kastas åt helsefyr så fort du närmar dig Slottsskogen men har du koll på när dina viktigaste bokningar spelar underlättar det ditt festivalliv markant.

Kolla in Västtrafik! Är du inte från stan? Då rekommenderar vi att du redan innan bekantar dig med med lokaltrafiken. För har du lite koll på hur man tar sig runt i stan kan du slippa de värsta flaskhalsarna. BTW, allra enklast är det att ta sig runt med cykel, vilket man kan korttidshyra via Styr & Ställ.

MEST LÄST: Mumford & Sons kritiseras hårt efter den här bilden

Häng i Dungen! Många tycker att det är lite ovant i Dungen, allt för många bär ryggsäckar och ser lite märkligt fulhippa ut – dessutom handlar det allt som oftast om DJ-set och inte regelrätta livespelningar. Men hörrni, var lite öppna! Ta en svindyr drink och gosdansa lite i sluttningen.

Våga vara nyfiken! Känner du bara till det som spelar på stora scenerna? Må så vara, det är inget fel med att stå i mitten och bara vända runt efter avslutad spelning. Men WOW erbjuder mer än så. Ett givet tips om man vill upptäcka de ”lite mindre” akterna är att hänga i Linnétältet. Där levereras oftast de allra bästa spelningarna.

Ha öronen öppna! Är du sugen på mer än bara Way och Stay Out West? Vill du dansa till soluppgång, trampandes i en skogsglänta eller i en tunnel. Det brukar finnas gott om nattliga upptåg runtom i stan, var uppmärksam!

MEST LÄST: Rockfans sprider skräck i Halmstad

Ta det lugnt med sponsspriten! Vi vet, det är härligt med bjudöl och det är lite extra gött att känna sig som att man är någon genom att hänga på events med halvkända-på-internet-stockholmare, men … kom ihåg att du (troligtvis) betalat dyrt för biljetten. Det är kul att komma ihåg att gå på spelningar och att i efterhand minnas dem.

Få ut max – ta ledigt! Under en festival ska man inte sova. Det är i säng sent och upp, relativt, tidigt. För man ska se mycket, man ska gå på dagsfester och efterfester. För att få ut max av festivalen rekommenderar vi att ni tar ledigt, efteråt!

Var inte ett jävla kukhuvud! Håll dina händer för dig själv! Tänk på hur du uttrycker dig! Blir du ett svin när du dricker för mycket? Avstå alkohol. Eller gå åtminstone hem utan att interagera med någon om du tar en bärs för mycket. Festival ska vara kul för alla – inte bara för dig!

LÄS OCKSÅ: Robyns återkomst hyllas internationellt

Hjälp varandra! Se dig omkring, verkar alla må okej i publikhavet? För att upplevelsen framför en scen ska bli fantastisk måste vi alla hjälpas åt.

Saknar du biljett? Njut av festen ändå – typ. Vid Linnéplatsen kan man gräshänga och får på så sätt en liten hint av festivallivet. De flesta dagsfester och icke-wow-knutna klubbar i stan har roliga events hela veckan.

Häng vid GAFFA-vagnen! till höger om Linnéscenen hittar du oss. Har du lite dödtid är det platsen du ska hänga på. Här bjuds det på gratisgnuggigar, livespelningar, quiz, snack med artister och fina diskussioner om och kring musikbranschen!

LÄS OCKSÅ: Rockikoner väljer svenskt på sin Europaturné


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA