x

“Jag fick Håkan Hellström att visa sin rumpa”

“Jag fick Håkan Hellström att visa sin rumpa”

Festivalliv = märkliga upplevelser. Vi pratade med en person insyltad i musikbranschen, en succérik artist, en evenemangschef, en helt vanligt festivalbesökare – och fick några historier väl värda att sprida vidare.

“Jag fick Håkan Hellström att visa sin rumpa”

Tom Jerry Boman är en riktig populärkultur-profil som har nosat i alla mediahörn och fått klubblivet i Göteborg och Stockholm att bli lite roligare. Under Way Out West 2008 hade han av TV4 fått i uppdrag att göra en direktsänd TV-intervju med självaste Håkan Hellström. En intervju som tog en lite annorlunda vändning.

– Vi började snacka och kom in på kläder. Håkan berättade att han har svårt att hitta jeans, för han ”har så liten rumpa”. ”Visa oss!” sa jag och Håkan ställde sig efter lite fundering upp, drog ner byxorna en bra bit och visade sin rumpa. Visserligen med kalsongerna på, som tur var.

Så, stämde det då? Hade han en liten rumpa?

– Håkan har snygg indierumpa. Det kan inga Ullevispelningar ändra på.

Har du haft möjlighet att prata med honom om incidenten i efterhand?

– Jag tror att det kom upp på någon tillställning någonstans. Alla skrattade, inklusive Håkan.

”Mac DeMarco målade en massa prickar i mitt ansikte”

Benjamin Odobasic har många festivaler i ryggsäcken, men första besöket på Way Out West förra sommaren blev något alldeles extra. Under Mac DeMarcos spelning nämnde artisten att han skulle hänga runt i festivalområdet efter konserten, och Benjamin såg då sin chans och tog tillfället i akt att ställa en fråga han funderat på länge. Svaret han fick lovar minst sagt gott…

– Några timmar efter hans set så stod vi samlade en liten grupp precis bredvid scenen. Till slut så kom han ut och vi fick hänga och prata med honom ganska länge. Jag frågade då om han skulle kollaborera med Tyler The Creator någon gång, vilket jag fick ett intressant svar på. Sen avslutades det med en kram, autograf på min keps, och massor av prickar som han målade i ansiktet på mig.

Haha oj! Men du måste berätta vad han svarade på din fråga?!

– Det här är ju inside information … Ha! Nej men, han sa att han skickat lite ljudfiler till Tyler och att det möjligtvis blir ett collab i framtiden!

“Det kom ingenting, inte en ton”

Peter Morén är mest känd som frontfigur i trion Peter Bjorn And John som tog världen med storm 2006 med deras jättehit Young Folks. Under 2007 turnerade bandet på flera av världens största festivaler, och när de sedan återvände till Sverige för Way Out West var det dags att uppträda med självaste Kanye West, som samplat Young Folks och gjort en remix.

Trots att Kanye West redan då var en av musikbranschens största stjärnor var det inte alla som hade lika bra koll.

– Det här låter otroligt pinsamt att erkänna. Men när han släppte sin remix fattade jag inte vem det var. Man var liksom i sin egen värld, och hade dålig koll på hiphop-scenen, säger Peter Morén.

Men snabbt efter att ha kollat upp artisten förstod han vem det var, och då båda skulle spela på Way Out West 2007 uppstod möjligheten att göra låten tillsammans. Men något rep inför spelningen var det inte snack om, istället träffades artisterna kort innan spelningen i Kanye Wests loge för att hälsa på varandra, men starkaste minnet från logen är något annat för Peter.

– Jag kommer ihåg att det låg en hel uppskivad grillad kyckling på bordet som ingen hade ätit av, jag vet inte om jag var vegetarian redan då men vet att jag åtminstone var det strax efteråt. Den typen av köttslöseri har jag extremt svårt för, så det etsade sig fast.

När det sedan var dags att genomföra uppträdandet märkte de snabbt att remixen skiljde sig en hel del från deras originalversion. Den klassiska visselslingan på Young Folks är redan från början uppitchad, men till Kanyes version hade den pitchats upp ytterligare vilket gjorde det omöjligt att vissla med.

– Vi hade ingen aning om att den versionen hade pitchats upp ännu högre. Så när jag stod på scenen så tänkte jag ”Shit, det här är en annan tonart”. Sen när det var dags att vissla, då kom det ingenting, inte en ton. Det var kört. Men man fick ta och dansa runt där med Kanye. Det var väldigt förvirrat, men samtidigt lite kul (skratt).

“Det verkade finnas helt ändlöst med pengar”

Så här i efterhand snackas det om ett av de mest påkostade repen någonsin. Bara några dagar innan Frank Ocean visade upp sig på förra årets Way Out West intog han och hans crew Partille Arena. Evenemangschefen Daniel Claeson var på plats och vittnar om en “lätt bisarr historia”.

– Det verkade finnas helt ändlöst med pengar. De köpte upp ett helt lager med akustiska gitarrer. Alltså, på riktigt. Det kom en med en skåpbil fullastad med gitarrer. De köpte även 40 av affärens dyraste hörlurar och lämnade kvar hälften.

Daniel Claeson berättar om rep som hölls på natten bara för att Frank Ocean skulle slippa tidsomställningen. Ett 70-tal personer var på plats och jobbade efter en skiss som verkade helt ny.

– Jag såg aldrig Frank Ocean men de preppade allt på en dag och repade under två dagar. Många var nervösa då han hade ställt in massa spelningar sommaren innan.

Men spelning blev det vilket också resulterade i att en inhyrd svensk arbetare – som på ytterst kort tid lyckades micka ett stort antal fioler – fick hänga med på resten av turnén.

LÄS OCKSÅ: 15 starka festivaltips inför Way Out West


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA