x

NYBÖRJARGUIDEN – En genre lika lätt att ignorera som den är intressant och fängslande

NYBÖRJARGUIDEN – En genre lika lätt att ignorera som den är intressant och fängslande

Ambient är en musikgenre som formades på 70-talet. Genren har sitt ursprung i Storbritannien då de nya ljudproducerande verktygen och maskinerna, så som synthesizers och liknande, började introducerades och blev tillgängligt för en bredare massa.

Det hävdas att den brittiske musikern och producenten Brian Eno ska ha varit först med att mynta och cementera begreppet ”Ambient Music”, och därmed vara något av en grundare till genren. Brian Eno, som började sin karriär som keyboardist i det brittiska art/glamrock bandet Roxy Music, har även samarbetat med artister som David Bowie, U2, Talking Heads, Genesis, Peter Gabriel, Depeche Mode, Coldplay och Massive Attack.

Eno gjorde ambient till en något mer populär musikgenre 1978 med sitt album Ambient 1: Music For Airports. Men det var först mot slutet av 1980-talet genren fick ett ordentligt uppsving då house- och techno-scenen började adapta och experimentera med ambientens formler, och när 1990-talet var kommet hade genren fått ett starkt kultföljande.

Ambient är musik som framför allt fokuserar på att skapa djupa stämningar och atmosfärer genom synthesizers och resonant klingande ljudlandskap. Genren är därav något försummande av vanliga uppbyggnader och saknar ofta en tydligt utstakad klassisk låtstruktur, organiserad melodi eller definierbar rytm. Istället nyttjas långa drömska toner och experimentella ljudlager utan musikaliskt normaliserade ramverk som man annars hör i de flesta populära genrer. Det är även mycket vanligt att ljud från naturliga och akustiska element ingår i ambients musikaliska formel för att förstärka den eskapistiska och meditativa ljudbilden som är önskad.

Enligt Eno själv måste ambient kunna möta flertalet nivåer av lyssnarens uppmärksamhet utan att påtrycka någon för specifikt. Han hävdar att genren bör vara lika lätt att ignorera och låta rulla i bakgrunden, som den behöver vara intresseväckande och fängslande.

Några artister som brukar förknippas med ambient är Brian Eno, Aphex Twin, Stars Of The Lid, Robert Rich och William Basinski.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA