x

The Lemon Twigs är vana att göra fansen besvikna

The Lemon Twigs är vana att göra fansen besvikna

Bröderna D’Addario från Long Island har velat bli musiker sedan barnsben – och lyckades innan de fyllt 20. Två år efter debuten väntar så äntligen första spelningen i Sverige.

Klockan är strax efter elva på förmiddagen på den amerikanska västkusten och den äldre brodern i The Lemon Twigs Brian D’Addario har precis kravlat sig ur sängen när han svarar i telefon. Han låter lite trött på rösten.

– Det blev lite sent igår, vi spelade in lite grejer till näst-nästa album.

Näst-nästa?!

– Ja, nästa platta är helt klar redan. Vi tänker att den släpps i slutet av sommaren eller början av hösten. Men du vet, vi har studio i huset så det finns ingen riktigt bra anledning att sluta spela in. Det är lika bra att bara fortsätta jobba.

Redan vid tre års ålder började de båda bröderna spela trummor och under barndomsåren testade de bland annat på att rappa, något som fortfarande går att se på Youtube. Redan innan albumdebuten Do Hollywood släpptes 2016 fanns ett intresse för gruppen och drömmen om en musikkarriär slog snabbt in. Men hur är det att leva i den?

– Det är ungefär vad jag hade hoppas på. För enda anledningen till att jag kände ett behov av att visa upp min musik var att jag skulle få chansen att jobba med folk jag respekterar. Det har jag börjat få göra, så den drömmen är åtminstone lite uppfylld.

The Lemon Twigs musik är som en mix av Beach Boys amerikanska västkustpop och The Beatles brittiska dito – med lite rocktoner från 60-70-talet som en extra beståndsdel. De låter inte som andra band av idag gör och har med det fått en hajp runt sig. Att framgången skapat förhoppningar på det nya materialet är inget problem.

– Insikten att folk faktiskt lyssnar gör bara att vi försöker vara ännu lite bättre, säger Brian och fortsätter:

– När vi gjorde första plattan hade vi ingen aning om vad den var eller vad som skulle hända. På nya albumet har vi varit medvetna om varje lite detalj. Vi vill att allt ska vara tydligare, varje textrad är viktig. Du tar inte en bara för att den inte låter dåligt utan du vill ha något som för berättandet framåt.

Efter några månader utan turnerade ska bandet så åter ut på vägarna igen men det där med att stå på scen är inget som Brian direkt saknat.

– Jag känner ett ansvar att spela för att promota musiken, för jag är väldigt stolt över vad vi gjort.

Ett ansvar … det låter nästan som att vore en tyngande plikt?

– Alltså, det är en plikt … jag oroas inte direkt över det men jag är inte heller superexalterad inför att spela. Däremot är det alltid spännande precis innan man kliver upp på scen men det är inget jag aktivt crave.

I höst är bandet förband på Arctic Monkeys turné men innan dess besöker de Sverige för första gången (intervjun är gjord inför deras spelning på Way Out West) – ”Jag ska vara ärlig, jag känner inte till så mycket svenskt förutom Dungen” – och det blir en del nyheter. Tidigare har bröderna alltid alternerat mellan att spela trummor och att fronta med gitarr, men inte den här gången.

– Vi har inte riktigt kommit på hur vi ska göra, men båda kommer spela gitarr. För när vi gör det kan vi ändra i själva låtarnas grunder under spelningar. När en spelar trummor och en spelar gitarr spelar vi exakt samma låtar, på samma sätt, varje kväll.

Och med ett nytt album färdigt kommer det också bli mycket ny musik.

– På festival brukar folk vilja hör det som är mest upptempo och det nya albumet innehåller mer sånt. Vi kommer göra vårt bästa för att vara så förberedda som möjligt, men ha inga förväntningar!

Fansen kommer nog ha förväntningar ändå …

– Jag är så van att göra fans besvikna, haha. Så det är ingen idé att oroa sig för.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA