x

17 dagsfärska album du bör kolla in

17 dagsfärska album du bör kolla in

Saintseneca – Pillar Of Na

Mustig indiefolkrock FTW! Här finns en hel del att hämta om du sedan tidigare är ett fan av Neutral Milk Hotel, Guided By Voices och R.E.M. för den delen. Allt känns bara så in i helvete genomarbetat, tungt och vackert.

Wild Nothing – Indigo

Vilken pangplatta Jack Tatum har gjort! Det är liksom inga som helst krusiduller längre, det ska kännas och det ska fastna direkt. Du kommer känna igen de där jingle-jangliga gitarrerna men något har förändrats i Tatums röst. Allt känns bara så självklart och självsäkert.

Petter – 9818

Avdankad rappare eller fortfarande att räkna med? Precis som Janne Hallman förmedlade med sin liverecension är Petter fortfarande Petter med allt vad det innebär. Sveriges Eminem kör sitt eget race och det är beundransvärt. Kolla in hans senaste skapelse här (Feven medverkar!).

Alice In Chains – Rainier Fog

"Rainer Fog är fortfarande ett stabilt album med ett flertal starka upplevelser att berika hörselgångarna med, där exempelvis de explicita slukhåls-riffen i refrängen till So Far Under perfekt sammanfogas med det vokala och sannerligen skapar en genuint sväljande virvelström av perfekt skitig misströstan och helvete. Älskar’t." /Andreas Trella

Blandade Artister – Convenanza 2018

Höga Nord Records brukar i vanliga fall hålla saker och ting ytterst elektroniskt. I många fall är det som att återbesöka Hacienda-klubben i Manchester. Men den här samlingen från skivbolaget är lite mer eklektisk. Här blandas ren monoton techno med ren psykedelisk rock (som gästas av The Brian Jonestown Massacres Anton Newcombe) och så blir det mer dansmusik. En kul och splittrad samling helt enkelt.

Darwin Deez – 10 Songs That Happened When You Left Me With My Stupid Heart

Med rösten fast i ett effekt-grepp och med gitarrer som är fuzziga skickar Darwin Deez ut den ena indieklubb-hitten efter den andra. Allt känns hemmasnickrat och charmigt. Musik som föder näring ur ett stort heartbreak.

Juanita Stein – Until The Lights Fade

Howling Bells-frontaren släpper sitt andra soloalbum späckat med indiecountry och melodier att döda för. Skivan är (givetvis) inspelad i Nashville och känns gedigen på så många sätt. Snart drar hon ut som förakt åt Bryan Ferry. Världen står redo.

Mogwai – Kin

Kin är ett sci-fi-drama med bland andra Dennis Quaid och Zoe Kravtitz i ledande roller. Bakom soundtracket hittas inga mindre än Skottlands postrock-stolthet Mogwai. Svepande ljudväggar, smygande pianon och rena ljudexperiment – örongodis kort och gott.

Idles – Joy As An Act Of Resistance

Hajpen är total. Den ena gigantiska musikblaskan efter den andra slår på stora trumman. Den mest intressanta punken just nu, sägs det och det är musik som gjord för scenen. Känslor som sitter utanpå den där söndertrasade Black Flag-tishan. Birthday Party, The Fall, Pere Ubu, Pissed Jeans och så vidare och så vidare.

Rejoicer – Energy Dreams

Du kan lita på Stones Throw Records. Här kommer musik för vänner av Knxwledge, Flying Lotus och Thundercat. Elektronisk jazz som stillar sinnet, dämpar ångest och skadar sina egna rytmer.

Iron & Wine – Weed Garden

Räkna inte med några radikala förändringar när Sam Beam återvänder med en sex låtar lång skiva. Vet, inget album här men väl en stund att gå in i sig själv. Musik för de första timmarna på morgonen.

Mass Gothic – I've Tortured You Long Enough

En något mer lågmäld uppföljare till 2016 års fantastiska och självbetitlade indiepärla. Inte lika direkt men intresset hålls upp via skiftande idéer.

Big Red Machine – Big Red Machine

Justin Vernon från Bon Iver + Aaron Dessner från The National = Big Red Machine. Superindieduo indeed. Musiken är mysig, lite "world"-aktig med tydliga elektroniska inslag. Det puttrar liksom på utan att vara en gigantisk upplevelse på nåt sätt.

Troye Sivan – Bloom

Kommersiell pop kan vara hur kul och givande som helst. Kom inte och säg nåt annat när du har lyssnat på Troye Sivans känslosamma om än lättsamma verk. Skiten sätter sig på hjärnan. Bra skit.

Eminem – Kamikaze

Pang rakt ut i etern utan nån som helst förhandsinfo. När en gigant som Eminem släpper en sån bomb till album har man som musikälskare lite av en skyldighet att kolla in, om inte för att bara kolla in status. Man kan snabbt konstatera att det än en gång handlar om förlegad hiphop av en artist som i vanlig ordning dundrar ut orden. Gubbrap. Men för all del, ge det en chans här.

Tash Sultana – Flow State

Det finns en tung historia bakom det här. Den unga Tash Sultana har varit nere i drogträsket, hen har levt på gatorna och hittat en väg ut. Nu för tiden är Tash en fantastisk musiker och gitarrist. Låten Blackbird är precis vad du vill ha om du suktar efter lite baleariskt psykedeliska toner i likhet med John Martyns magnus opus Glistening Glyndebourne.

500 Mil – Åska

500 mil gör 90-talsminnande indiepop på svenska och med en del elektroniska inslag. Christel Valsinger (tidigare i The Pusjkins) producerar, skriver musiken och spelar gitarr. Anna Charlotta Gunnarson (känd från TV, bland annat) skriver de ofta samhällskritiska texterna och sjunger. För vänner av Nord & Syd och Det Brinner.

MEST LÄST: P3 delar Jimmie Åkesson-roast – och kommentarsfältet svämmar över


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA