x

REPORTAGE: Statement Festival – "Alla är besökare, arrangörer och artister"

REPORTAGE: Statement Festival – "Alla är besökare, arrangörer och artister"

Frityrdoften från langosvagnen, glitterprydda kinder och tunga regnmoln som ligger och lurpassar. Allt som hör en traditionell festival till finns här. Men denna festival skiljer sig. Det finns inte en enda cis-man, varken på scenen eller i publiken. Konceptet är helt nytt, unikt, och dess namn är ingen slump. Man vill sätta ner foten, göra ett Statement.

När festivalen slår upp sina portar i ett kyligt Göteborg under fredagseftermiddagen är stämningen minst sagt på topp och peppen går nästan att ta på. Publiken här på Statement Festival går passande nog att beskrivas med namnet på bandet som öppnar hela festivalen, Det Brinner. Luften har en laddning i sig, en svårbeskrivlig tyngd och samtidigt en kraft som förenar alla. Den glöder. Matilda Sjöström, som är namnet bakom Det Brinner, är tagen. När hon och bandet blir inklappade igen är ögonen blanka och rösten brister. Hon pratar om systerskap och om att ta plats, och om manliga artister som inte ger plats. Både på, bakom och framför scenen pågår övergrepp, men inte idag och inte här. Statement Festival handlar inte om att utesluta någon, utan är precis som namnet vittnar om att göra ett statement.

SENASTE: Nu blir Statement Festival bok

Och det både kittlar och skaver. Cis-männens frånvaro på Bananpiren under dessa två festivaldagar. Det är svårt att veta hur man ska ta sig an ämnet, kommentera det. Det hela startade förra sommaren genom ett Twitterinlägg från komikern och programledaren Emma Knyckare. Hon hade, liksom många andra, tröttnat på alla övergrepp som på senare år blivit synonymt med festivaler, och la därför fram förslaget om en mansfri festival. Inlägget fick stor spridning, och ett år senare har den blivit verklighet. Festivalen har sedan start mötts av såväl hyllningar och motstånd. Flera har anmält festivalen för att diskriminera män och debatter i media har haglat, vilket Emma Knyckare menar resulterat i att det funnits en viss hotbild mot festivalen.

– Västra Götalands-polisen har inte sett att det skulle finnas en större hotbild mot Statement gentemot andra festivaler. Dock har vi väl haft en oro för att cis-män skulle vilja komma in och paja. Samtidigt valde vi att inte neka någon i entrén. Vi vet att det befann sig cis-män inne på området, men tanken med denna festival var ju att skapa en trygg plats, och att därför inte ifrågasätta besökarnas identitet. Vi släppte in alla, säger hon till GAFFA.

Och på festivalen märks ingen oro av. Peppen är extrem. Busvisslingar studsar mellan scenlokalernas väggar och golvet vibrerar av stamp. Men såklart finns det saker att påpeka. Festivalen är trots allt bara en bebis, en nykläckt idé som snabbt blev till verklighet. Det är ingen stor festival, men med dansiga fötter och många timmar av festivalstros så blir det en hel del hungriga magar att mätta. Utbudet är dock inte särskilt stort och gör att köerna slingrar sig långa från foodtrucksen. Den som trots detta väljer bort en spelning eller två för att fylla på energinivån kan förvänta sig att stå upp emot en timme i kö innan målet är nått.

Liknande problem infinner sig vid Lill-Babs-scenen. Lokalen är inte oöndlig och rymmer därför inte alla dryga 5 000 besökare. Har du inte planerat dina spelningar väl så får du tyvärr bevittna det som sker på scenen genom de stora fönstrena eller från en plats i kön utanför öppningen. Detta är såklart sådant som drar ner ett slutbetyg, men Statementbesökaren är inte som vilken festivalbesökare som helst. Stämningen här är är svår att sätta ord på. Att spela en osläppt låt kan lätt bli ett platt fall för vilken artist som helst, men ta här tas det emot med ekande jubel. Teknikstrul skrattas bort och förseningar är bara en mysig anledning till att socialisera sig och undkomma kylan utomhus. Succén är ett faktum, och troligtvis ingen engångsföreteelse om Emma Knyckare får bestämma.

– Redan innan festivalen började vi att planera inför nästa års upplaga. Vi visste ju att detta skulle bli bra, men inte att det skulle bli så bra! Det går liksom inte att beskriva dessa två dagar, det har varit så himla fint bara, mycket bättre än vi föreställt oss berättar hon, omtöcknad och rörd av all respons från besökare och artister.

LÄS RECENSIONER FRÅN STATEMENT FESTIVAL

Och jag kan inte annat än att hålla med henne och alla andra som var där. Att betygsätta blir svårt, för det går inte att jämföra denna festival med någon av de jag tidigare besökt. Det här är något annat. Statement Festival är en enda stor fest där alla är familj, ett team som bestämt att dessa två dagar ska bli glitter och dans. Alla är besökare, arrangörer och artister. Syftet med festivalen är uppfyllt, ett Statement är gjort.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA