x

NYBÖRJARGUIDEN – Social rättvisa och framträdande basgångar

NYBÖRJARGUIDEN – Social rättvisa och framträdande basgångar

Funk är en musikgenre som formades någon gång i mitten av 60-talet. Genren har sitt ursprung i USA då en sammanslagning av R&B, soul, souljazz och afro-kubanska rytmer ombildades till en ny genre i New Orleans.

Genren skapades delvis som en del av en proteströrelse under och efter Civil Rights Movement, då mörkhyade människor i Amerika stred för att skapa förståelse och lika värde mellan framför allt de svarta och vita i samhället. Funken tillät därav ofta vardagliga erfarenheter att uttryckas för att utmana och skapa en daglig kamp, samt påvisa de svårigheter som behövdes bekämpas av de som kände sig lägre och inom det nedtryckta arbetarklassens samhälle.

Funken består oftast av kraftigt synkoperat förskjutna rytmer. Det innebär att slag med tonvikt har ändrats till tydliga off-beat och accenter, vilket i funkens fall skapar det säregna något studsiga och svängiga soundet. Funk-musik har också ett distinkt groove eller en specifik känsla av rytmisk rörelse.

Funkmusiken har en mer komplex rytmstruktur än exempelvis soulen som genren härstammar från. Ofta besitter funken massor av trummor och ger en tydligt framträdande roll för just elbasen. Ett instrument som före funkens utveckling inte var framträdande i populärmusik överhuvudtaget. Det är främst baslinjen i funk som är menad att skapa begäret till rörelse och dans. Melodin är i regel mindre viktig än rytmen, även om många artister lyckats exceptionellt bra med att kombinera nyss nämnda delar.

Ofta inkluderade funkgrupper också blåsinstrument, såsom saxofoner och trumpeter, som används just för betoning av groovet, och fungerar nästan som slagverksinstrument.

Funkens estetik var något som verkligen började ta form på framför allt början av 70-talet, då vilda kostymer och sprudlande plagg med mängder av fjädrar och skrikande ljusa färger, överdimensionerade solglasögon och gigantiska plattformskor utmärkte funkens expressionsstarka uttryck.

Några artister som brukar förknippas med funk är James Brown, Stevie Wonder, Earth, Wind And Fire, Kool And The Gang och Sly And The Family Stone.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA