x

40 färska album du bör kolla in

40 färska album du bör kolla in

VECKANS VAL: Farao – Pure-O

Multiinstrumentalisten och producenten Farao (Kari Jahnsen) skickar ut den här prog-poppiga pärlan till album. Den största inspirationen till Pure-O hittade hon via sovjetisk disco. Erkänn, nu blev du än mer nyfiken.

Papercuts – Parallel Universe Blues

Papercuts Fading Parade från 2011 är ett sånt album som undertecknad ständigt återvänder till. Är du som jag ett fan av det och/eller kammar-indie i stort – gärna med stråk av The Beach Boys och sömniga harmonier – kommer du även att älska det här.

MØ – Forever Neverland

Danmarks mest intressanta popstjärna serverar nytt album som bland annat gästas av Diplo, Charli XCX och en annan ytterst albumaktuell artist: Empress Of.

Neneh Cherry – Broken Politics

Arbetet med den här skivan tog vid direkt där turnén med Neneh Cherrys förra fullängdare Blank Projekt (2014) avslutades. Inspelningen ägde rum i New York. Låtarna Kong (co-producerad av Four Tet aka Kieran Hebden och Neneh Cherrys partner – Massive Attack-bekanta Cameron McVey) och Shot Gun Shack är släppta sen tidigare.

Cloud Nothings – Last Building Burning

Det presenteras som bandets mest högljudda album hittills. Ligger nåt i det. Men i vanlig ordning handlar det om superspeedad indiepunk.

Empress Of – Us

Us är ett bevis på att modern pop inte behöver vara mallstyrd och likgiltig. Ett bevis på att medryckande och catchy låtar inte behöver kännas som vattentortyr. Från den studsigt melankoliska inledningen i Everything To Me till den pulserande sällsamma avslutningen i Again är Us en underbar skiva. - Jonathan Eklund

Anna Ahnlund – Lackmuspapper

Fler borde ta sig an Anna Ahnlunds varma proggiga pop. Fler borde lyssna in sig på hennes hänförande röst och den murriga och Dungen-minnande omgivning hennes sång omsluts av. Liksom hennes debut Omnejd dras lyssnaren in i en värld av svindlande melodier och förvånande harmonier.

Peter Bjorn And John – Darker Days

Idén bakom titeln tar sig olika skepnader genom hela albumet, som behåller den där melodiska popkänslan som genomsyrat bandets tidigaste släpp. Varje medlems mörker är särskiljande i låtarna; Peter tar itu med vad som händer i världen just nu, Björn berör relationsförhållanden och John utforskar skuggan av vårt eget psyke.

Greta Van Fleet – Anthem Of The Peaceful Army

Tycker man att Wolfmother och Rival Sons påminner om Led Zeppelin så är det inget mot vad det här Michigan-gänget gör. Här döljs inte influenserna alls, tvärtom verkar det som att kvartetten med det usla bandnamnet närmast bär omkring på ett plakat där det står “Robert Plant is GOD”. - Janne Hallman

Amaranthe – Helix

Ett recept lika enkelt som genialt. Refrängerna från Alcazar, nedstämda tunggungsriff, elektroniskt blippblopp. Och TRE sångare! Inte alls så banalt som det låter – Amaranthe är ett av planetens bästa pop-metalband. - Jesper Robild

How To Dress Well – The Anteroom

Det är som att The Knife och The Weeknd gjort en konceptuell R&B-pärla som dränkts i syntarnas vemod – och det hörs exempelvis i Vacant Boat som är en av låtarna som är lättast att ta till sig. När ångesten och ledsamheten är som mest påträngande blir det också riktigt bra – som i Nonkilling 13 | Ceiling For The Sky där det bjuds på fyrverkerier i form av flera loopar av röster i olika stämmor som vackert ligger över en tickande trumma och en vibrerande bas. - Simon Lundberg

Weakened Friends – Common Blah

Indiemekkat Portland fortsätter att spotta ur sig hajpad rock. Här har vi ett gäng som bjuder på genuint 90-talsröj inklusive starka utbrott. Och det är ack så lätt att älska.

Ace Frehley – Spaceman

Den forne Kiss-medlemmen släpper en skiva och det låter som ett Monster Magnet som har gett upp. Men men, kul att han håller på ändå.

Khalid – Suncity

Ett minialbum som följer upp Khalids hyllade och succéfylda debutalbum American Teen från 2017. Stilfull, poppig och ibland svävande R&B.

Cave – Allways

Den här Chicago-baserade kraut- och psych-institutionen pumpar vidare. Bildades 2006 och nu tolv år senare är deras instrumentala sagor mer finputsade än någonsin.

Kiran Leonard – Western Culture

Multiinstrumentalisten från Manchester skapade för några år sedan stor uppmärksamhet med sin Dirty Projectors-minnande artpop. Nu släpper han skiva via Moshi Moshi och det är Velvet Underground-stråkar och folk:igt värre.

Buxton – Stay Out Late

Buxtons mjuka americana-sound bör uppskattas av fans till My Morning Jacket och Jayhawks.

The Brother Brothers – Some People I Know

De har kallats för nutidens Simon & Garfunkel och det är harmoniskt värre.

Upper Wilds – Mars

Den här Thrill Jockey Records-akten är som klippt och skuren för nyss nämnda bolag. Det är experimentellt, punkigt och ganska rått. Nåt för dig som diggar Parts & Labour och Oneida.

Amerie – After 4am

Samtidens R&B blandat med tjusiga, smårejviga och 90-talsaktiga syntslingor (lyssna på Midnight Rain).

Dem Atlas – Bad Actress

Rocknedtyngd hiphop eller hiphop-nedtyngd rock? Minneapolis-mannen visar återigen att staden är duktig på att föra fram nya intressanta boom-bap-artister.

DJ Muggs, Roc Marciano – Kaos

Bara att döpa en låt till Dolph Lundgren väcker ju intresse. Här har vi DJ Muggs som genom åren har gjort ett gott producent-jobb för Cypress Hill och här har vi Roc Marciano, en MC från New Yoks undergroundscen. Det handlar kort och gott om old school hiphop.

Elle King – Shake The Spirit

Singer-songwriter och skådis. Elle Kings musikintresse vaknade till liv ordentligt vid nio års ålder när hon upptäckte The Donnas. Musiken på det här albumet kan kopplas lite till nyss nämnda poppiga punk men också till exempelvis Gossip.

Brent Faiyaz – Lost

Soft och eftertänksam soul för vänner av Frank Ocean.

Gawvi – Panorama

Pop- och hiphop-artisten följer upp 2017 års succéfyllda We Belong med ännu mer trap från den lite mer uppfinningsrika och vågade skolan.

Jean Deaux – Krash

Jean Deaux är förmodligen en av USA:s mest lovande R&B-akter just nu. Den Chicago-bördiga artisten skickar här ut ett spännande alster som känns lika underground som kommersiellt.

Jessie Reyez – Being Human In Public

"I like to sing about shit I don't like to talk about", hälsar Jessie Reyez. Fint album för dig som diggar Jorja Smiths album från tidigare i år.

Lil Mosey – Northsbest

Han slog igenom förra året med sin uppstudsiga tolkning av trap. Virilt värre det här och Kamikaze är en perfekt inledning.

Lil Yachty – Nuthin' 2 Prove

Och över till en som nu nästan känns som en veteran på hiphop-scenen trots sin unga ålder. Han har uppenbarligen inget längre att bevisa. Läs gärna vår relativt färska intervju med Lil Yachty.

Novo Amor – Birthplace

Om du är en av de där som hoppades på att Bon Iver bara skulle stanna kvar i den ljudbild han skapade på sina två första album – detta:

Phony Ppl – Mō’zā-ik

Funkig och spirituell soul från Brooklyn. Omslaget rimmar bra med innehållet.

Trina – Blue Magic

En annan som är gammal i gemet. Trina upptäcktes runt 1998 och kan utan problem placeras bredvid storheter som Lil Kim och Missy Elliott. Monotont, vibrerande, superproffsigt och med en galen attityd.

Yoko Ono – Warzone

Ikonen skickar ur sig ett avantgardistiskt och experimentellt verk som spontant känns ganska klaustrofobiskt och skrämmande.

Future, Juice WRLD – Present ... WRLD On Drugs

Future är en galenpanna sett till hur jävla mycket musikgrejer han skickar ut mest hela tiden. Juice WRLD är typ soundcloud-rappens fixstjärna och här serveras så ett samarbete och mixtape dem emellan.

Doe Paoro – Soft Power

Doe Paoro har ordet: “So much of the album is about reclaiming parts of myself that I had lost. It’s about being a woman, and what exactly that means at this particular moment in time; about witnessing a lack of justice when it comes to men and control."

John Carpenter, Cody Carpenter, Daniel Davies – Halloween (Original 2018 Motion Picture Soundtrack)

I dessa halloween-tider släpps så äntligen en fortsättning på den klassiska skräckfilmserien med Jamie Lee Curtis i huvudrollen. Givetvis har John Carpenter lagt musiken vars soundtrack ges ut via det eminenta bolaget Sacred Bones.

Lowbird Highbird – Lowbird Highbird

Svenska Lowbird Highbird fortsätter att förädla sin tackling av skogsnära och storslagen varm countryrock. Skivan spelades in i Hollywood och gruppen har på senare tid samarbetat med namn som KD Lang, Booker T. Jones, Wayne Shorter och Diana Reeves, Lizz Wright, JD Souther och Billy Childs.

Urban Cone – 10-18

Nu släpper Urban Cone sitt nya album 10-18, som också blir också bandets sista. I december tar de farväl till sina fans då de gör sin sista konsert någonsin.

Richard Ashcroft – Natural Rebel

The Verve-frontaren Richard Ashcroft är tillbaka med rock som inte gör någon förbannad. Lite själlöst kan tyckas, men kolla gärna in om du är en supporter sen tidigare.

Will Oldham – Songs Of Love And Horror

Mannen som har gett den amerikanska verandan ett musikaliskt ansikte. Här sitter han, i likhet med andra skäggiga snubbar, och fyller luften med mjuka små akustiska mästerverk om kärlek och skräck. Inte många gör det bättre.

Alla album samlade i en spellista? Det hittar du här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA