x

"Jag vill gärna behålla känslan av oklarhet"

"Jag vill gärna behålla känslan av oklarhet"

Idag släpper Christian Kjellvander sitt nya album Wild Hxmans. Här berättar Christian om fem punkter och platser som varit viktiga under resans gång mot färdig fullängdare.

Verona, oktober 2017

– Jag bor på ett bed and breakfast i Verona som drivs av en sömmerska från Syrien. Hon hjälper mig sy in ett par byxor och berättar samtidigt om hur hon kom att hamna i Verona. Hennes resa ska bli grunden till en låt. Jag tänker att den ska heta Curtain Maker.

Österåker, februari 2018

– I den lilla sörmländska kyrkbyn där jag bor händer så oerhört lite att tystnaden nästan blir mer intensiv än Broadway and 47th. Den tystnaden vill jag tro påverkar mitt sätt att skriva musik. När vi flyttade ut till landsbygden hade vi en idé om att den relativa tristessen skulle skapa ett driv och en hunger hos barnen. Det visade sig fungera även på vuxna.

San Sebastian, mars 2018
– San Sebastian är en av mina absoluta favoritstäder. Det finns få platser som så tydligt är sin kultur i varje andetag, varje möte, varje måltid, varje dag. Jag och min yngste son ska stanna i fem dagar. Jag skriver sällan på resande fot – minnet är mitt bästa verktyg – men jag lyckas skriva färdigt ett par texter.

Hammarby Sjöstad, april 2018
– Under en indisk take-away i Hammarby sjöstad ligger vår replokal. Vi repar aldrig mer än två, tre gånger innan en skivinspelning. Vi känner mest på tempon och strukturer; jag vill gärna behålla känslan av oklarhet ända fram till själva inspelningstillfället.

Österåker, maj 2018
– Skivinspelning. Jag vill att slutresultatet ska låta som den process det är, som något som till synes inte är helt färdigt. Jag har alltid dragits till den typen av inspelning. Det bästa i livet är ofta sprunget ur chansningar, lösa ramar och skarpa lägen. Tror inte ens jag hade lyssnat på Miles Davis Sketches Of Spain om den hette The Perfect Picture Of Spain.

Kolla in en #offisession med Christian Kjellvander imorgon klockan 16:30 – sänds live via GAFFAs Facebook-sida.

Lyssna på det färska albumet här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA