x

PREMIÄR: "Det är svårt att inte sjunga om de stora såren i samtiden"

PREMIÄR: "Det är svårt att inte sjunga om de stora såren i samtiden"

Crash Nomada är tillbaka med sitt andra album som släpps 9 november. GAFFA står för videopremiären av första singeln Under En Mörk Europeisk Himmel.

– Det är svårt att inte sjunga om de stora såren i samtiden, säger sångaren Ragnar Bey till GAFFA och fortsätter:

– Låten har kallats en Heroes för 2010-talet, och den handlar förstås om läget i Europa de senaste åren. Om migration och eskalerande högerpopulism.

Videon är regisserad av Göteborgsbaserade videokonstnären Attila Urban.

LÄS OCKSÅ: Teenage Fanclub till Sverige

Crash Nomadas musik har blivit tyngre och mörkare än tidigare, med texter på svenska som skär rakt igenom vår samtid och historia.

– Men inte på ett plakatpolitiskt sätt utan genom att berätta en berättelse. En berättelse som i det här fallet väver in ett klassiskt motiv från den grekiska mytologin vilken också brukar ses som en vagga för Europa och det som kallas civilisation, säger Ragnar Bey och gitarristen John Hagenby fyller i:

– Vi har jobbat ihop med Jari Haapalainen som har producerat hela det kommande albumet. Låten är inspelad live i studion för att fånga nerven och direktheten.

LÄS OCKSÅ: Förbjuder Trump att spela hans musik

– Jag använder en e-bow genom nästan hela låten, vi ville få till en mäktig ljudbild ovanpå trummornas breakbeat och då passade det bra med en nästan anslagslös gitarr. Vi har också experimenterat med ekon och effekter på fiol och dragspel, säger John Hagenby.

Crash Nomadas kommande album släpps på Transnational Records. Skivan är producerad av Jari Haapalainen, mixad av Pelle Gunnerfeldt och inspelad i The End Studios i Lund och i Atlantisstudion i Stockholm.

Kolla in videon för första gången här:

LÄS OCKSÅ: Kanye West "Jag inser att jag blivit utnyttjad"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA