x

32 färska album du bör kolla in

32 färska album du bör kolla in

VECKANS VAL: Vessel – Queen Of Golden Dogs

Staden Bristol har genom åren haft en förmåga att spotta ur sig grymma akter inom elektroniska genrer som techno, house, garage, dubstep och triphop. Sedan en tid tillbaka kan denna plats stoltsera med Vessel, aka Seb Gainsborough, och hans ständigt skiftande experiment till musik. Queen Of Golden Dogs känns spontant som det bästa han har fått ur sig till dags dato med två tidigare fullängdare i bagaget.

Rome Fortune – Beautiful Pimp 3

Om du vill ta del av samtidens hippaste toner så är Rome Fortune given för dig. Här har vi en artist vars rötter kommer från jazzen och som tidigare har samarbetat med underbara Kaytranada.

Cupcakke – Eden

Hon har jämförts med Missy Elliot, Lil Kim och Foxy Brown. Chicago-rapparen Elizabeth Eden Harris spottar ur sig rhymes utan att be om ursäkt nånstans. Det är bara rakt av upplyftande och befriande historier om att knulla hårt och älska livet. Hatarna kan hata, Cupcakke lägger hellre sin tid på att bli ännu vassare i käften och rakare i sin framtoning. Tidigt 2018 kom det helt igenom lysande albumet Ephorize och här är fortsättningen.

Sabrina Carpenter – Singular Act I

Sabrina Carpenters R&B-stil är starkt sammankopplad med atmosfärisk pop men ändå finns det en oerhörd direkthet i låtarna. Don't bore us, ge oss refrängen.

Gestures – Funny Games

Det första vi hörde från den här svenska powertrion stämplades som "bäst just nu". Det var superskramlig garage, dåligt inspelad, skevt framfört och med en enorm aggressivitet. Oerhört charmigt, med andra ord. Nu är första fullängdaren här och det känns fortfarande lika aggressivt men med en snyggare produktion. Tryck på play och håll i hatten.

Objekt – Cocoon Crush

TJ Hertz började tidigt med att laborera med dubstep. Cocoon Crush är ännu ett steg bort från den mörkaste, fuktiga Burial-stilen och känns ännu spetsigare och vassare. Nästan lite farlig. Ett sant nöje för öronen.

Liela Moss – My Name Is Safe In Your Mouth

Drömpop i djup sömn, men mer än så. Det här är ett album rik på detaljer.

För dig som gillar: BC Camplight, UNKLE, Nadine Shah.

J. Mascis – Elastic Days

Rockräven från Dinosaur Jr. presenterar ännu ett soloverk och allt är sig likt. Nåväl, kanske lite lugnare, lite mjukare i kanterna.

Michele Mercure – Beside Herself

Minimalisten, syntaren och avantgardisten Michele Mercure skickar ut en samling tidiga inspelningar som skedde mellan 1983-1990 och som då släpptes via kassetter. Här finns många spännande experiment att ta till sig och nåt säger oss att en herre som John Maus förmodligen har nosat på det här både en och flera gånger.

Grapetooth – Grapetooth

Den här Chicago-duon har en fallenhet för 80-talets japanska new wave-scen och Arthur Russells lika sentimantala som skruvade pop. Ut kommer syntpop som sprudlar av livsglädje.

Runtom Knuten – Om

Dessa pålitliga garagerockare släpper äntligen nytt! Albumet är inspelat och producerat av Fredrik Bosdotter Atterfelt och Johan Nilsson från Runtom Knuten i Telefonstudion under 2017 och 2018. En medvetet begränsad inspelningsmetod med fokus på det analoga för att sätta rätt känsla över produktionen.

Kwamie Liv – Lovers That Come And Go

Det råder högkonjunktur när vi snackar sjukt intressant mystisk, drömsk elektronisk pop från Danmark. Tidigare har vi tagit del av Lydmor, Blondage och Chinah och den kanske mest hajpade artisten inom facket just nu, Kwamie Liv, vill knappast visa sig sämre.

Ruby Throat – Stone Dress

Här frossas det i gammal brittisk folk och rena rama goth-stämningar.

För dig som gillar: Marissa Nadler, Emma Ruth Rundle, Maple Bee.

Charles Bradley – Black Velvet

Tack för allt Charles Bradley. Här kommer den avlidne soulrävens sorti i albumform och det kunde inte vara ett vackrare avslut.

Avantgardet – Alla Känner Apan

Som album betraktat är det här det bästa Avantgardet gjort. Varför? Melodierna är ännu bättre än senast. Tydligare. Producenten Jocke Åhlund (Teddybears, Caesars, Les Big Byrd) har fått mer plats. Han har varit en mycket stor del av den musikaliska processen i arbetet med det här albumet och hans avtryck är stort. - Pontus Bark

Mick Harvey, Christopher Richard Barker – The Fall And Rise Of Bourchier ...

Nick Caves högra hand, Mick Harvey, återvänder med nytt album under eget namn. På den här folk-inspirerade temaskivan samarbetar han med mångsysslaren och poeten Christopher Richard Barker.

Planningtorock – Powerhouse

Den Bolton-födde och Berlin-baserade Jam Rostron fortsätter att bygga upp lätt experimentella elektroniska historier som pendlar mellan det supersvängiga och det syntigt anarkistiska.

För dig som gillar: Zeigeist, The Knife, Iamamiwhoami

The Wave Pictures – Look Inside Your Heart

Bandet som uppenbarligen älskar C86-scenen i allmänhet och Orange Juice i synnerhet hinner släppa ännu ett album innan 2018 blir 2019. 

För dig som gillar Herman Düne, Hefner, Orange Juice

Crash Nomada – Crash Nomada

Tänk dig det bästa av svensk låtskrivarkonst, förgylld med punkdriv och folkmusiktoner från skilda håll i världen. Dragspel, fiol, elgitarrer och saz. Vokalisten Ragnar Beys sång är Thåströmskt intensiv, Kentskt uttrycksfull och Dia Psalmskt engagerande. - Amelie Schenström

Architects – Holy Hell

Superemotionell posthardcore som gör succé världen över. Holy Hell lär inte sakta ner bandets framfart.

Imagine Dragons – Origins

Succégruppens nya fullängdare är deras fjärde studioalbum och innehållet hitsingeln Natural och Zero, som är ledmotivet till den nya Disneyfilmen Ralph Breaks The Internet. Stompig alternativ rock för de stora scenerna.

Lil Peep – Come Over When You're Sober, Pt. 2

Den amerikanske rapparen med det svenskklingande namnet Gustav Elijah Åhr blev bara 21 år. Strax efter att Come Over When You're Sober dog han i en överdos. Här kommer då del två och den här deppiga tacklingen av underground-hiphop smärtar än mer med Lil Peeps dödsfall färskt i minnet.

Muse – Simulation Theory

Uppföljaren till Drones (2015) är britternas åttonde fullängdare. Albumets omslag är illustrerat av Kyle Lambert som tidigare gjort grafiska posters för bland annat Stranger Things och Jurassic Park. Deluxe-versionen är illustrerad av Paul Shipper som tidigare designat för bland annat Star Wars: The Last Jedi och Avengers Infinity War.

Steve Aoki – Neon Future III

EDM-giganten gör ingen besviken med sina monumentala (och stjärnspäckade) housestycken.

Vera Sola – Shades

En eterisk röst till smått hemsökta melodier. Sparsmakad folkmusik som ändå känns långt ifrån mossig och gjord.

Lisa Ekdahl – More Of The Good

En comeback till engelskan. Inför den här skivan har Lisa spenderat sin tid i berömda Atlantis-studion i Stockholm och skrivit tio nya låtar, som alla tar sin tid, och som inte är för mycket, och inte för lite. Lisa har sökt efter en särskild medvetenhet i musiken, och en strävan efter att varje enskilt spår ska ha sin unika själ och djup. 

Joyride – Sunrise Chaser

Musik kan vara hur stillsam som helst om den presenteras med en så djup och vacker röst som Joyride bär på. Inledande On The Level låter som John Grant innan han flippade loss helt med elektroniken.

Kodie Shane – Young HeartThrob

Atlanta-rapparen/sångerskan är numera på mångas läppar. Hennes tackling av trap är också lite roligare än det mesta scenen bokstavligt talat öser ur sig för stunden.

Masta Ace & Marco Polo – A Breukelen Story

Veckans bästa retrostämplade, organiska och medvetna hiphop står Masta Ace och Marco Polo för. Men så är de också ärrade veteraner inom branschen.

Tommy Genesis – Tommy Genesis

Den här Kanada-bördiga artisten är sedan tidigare godkänd av Charli XCX, som även skickar in en remix på den här självbetitlade fullängdaren. Den infon räcker, ni förstår att det handlar om kvalitetsstämplad samtida R&B-hiphop-pop.

Little Dragon – Love Enchanting EP

Visserligen en EP men fortfarande intressant på grund av det är just Göteborgs mest intressanta elektroniska popkonstellation.

Chinah – Anyone

Dansk sovrumspop. Bandmedlemmarna Fine Jensen, Simon Andersson och Simon Lauridsen hittade tidigt varandras gemensamma nämnare, nämligen kärleken till den alternativa musiken. Tillsammans har de funnit sitt alldeles egna speciella sound: mjukt klingande elektronisk popmusik med hypnotiserande melodier, spröd sång och ärliga texter.

Alla album i en spellista? Det hittar du här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA