x

"Det var längesen jag hörde en modern låt jag blev imponerad av"

"Det var längesen jag hörde en modern låt jag blev imponerad av"

Crossover-bandet Dog Eat Dog som kombinerar hardcore punk, heavy metal och hiphop är aktuella med nya EP:n Brand New Breed – bandets första nya material på tolv år. GAFFA har snackat med basisten Dave Neabore som var med och grundade bandet på 90-talet i New Jersey.  

Hur kom ni fram till ert bandnamn?

– Uttrycket Dog Eat Dog symboliserar brutal konkurrens. Du gör vad som helst för att överleva –  om du så skulle behöva äta upp din egen bror! Det här är inte nödvändigtvis något vi själva gör, men namnet lät bra så vi behöll det. Det är också en låttitel från AC/DC, Ted Nugent och Adam & The Ants, band som vi lyssnade på under vår uppväxt.  

Då var inte steget långt till Kinas 2018 son hundens år, har ni firat?

– Absolut! Vi kallade vår turné 2018 Year Of The Dog och hade den kinesiska symbolen på våra t-shirts! Vi hade ett fantastiskt år fyllt av slutsålda klubbkonserter och stora festivaler.

Hur tycker ni dagens musikscen är jämfört med den på 90-talet?

– Det var en jättestor scen på 90-talet, full av unika band som alla verkade stötta varandra. Folk köpte mycket skivor och det fanns många sätt för band att slå igenom på. Idag verkar det som om det kommer ut mycket ny musik, men det mesta låter “återvunnet”. Skivindustrin har uppenbarligen blivit mycket mindre och de flesta banden behöver göra det mesta själva, och behöver jobba hårt för att bygga upp en följarskara.

Har du någon favoritlåt just nu?

– Jag är ärligt talat fel person att fråga. Det var längesen jag hörde en modern låt jag blev imponerad av. Jag kommer på mig själv med att lyssna på musik från min ungdom och mest band från 80-talet. Jag hoppas jag inte håller på att bli för gammal, haha!

Vad är det som gör att det fortfarande är roligt att skriva och spela musik?

– Vi älskar att underhålla folk och göra dem glada. Varje kväll säger någon till oss att vi fått dem att känna sig som tonåringar på nytt. Det gör allt resande och sömnlösa nätter värt det. Vi är dessutom alla väldigt bra vänner i bandet så turnerandet är fortfarande roligt för oss, vi skrattar mycket.

Hur känns det att ha skapat ett nytt sound?

– Det var inte något vi planerade. Vi skrev musik som vi tyckte lät bra och följde ingen formel eller bestämda regler. När vi la till saxofon i mixen var det bara för att vi hade en kompis som spelade det och vi tyckte det vore ett coolt tillägg. Vi trodde aldrig att vår mix av hardcore, rap och saxofon skulle ses som banbrytande, men vi är alla väldigt stolta över att ha skapat något nytt.

Vem skulle du vilja samarbeta med?

– Jag är säker på att alla bandmedlemmar skulle svara olika på den frågan, men kanske Billy från Biohazard, HR från Bad Brains eller Roger från Agnostic Front. Vi tycker om att jobba med våra vänner, men det är också kul att träffa nya människor “on the road” och till slut hamna i studion tillsammans, så man vet aldrig.

(Artikeln fortsätter under musiken.)

Blev de nya låtarna som ni hade tänkt er?

– Det skulle jag nog säga. De fyra nya låtarna skrevs tillsammans, men när vi spelade in dem gjorde vi det alla separat, en kille i taget i en studio i Schweiz. Vi har aldrig jobbat på det sättet förut, men vi litade på varandra och vår producent lyckades med det. Det här är bara början, vi har många fler låtar på gång.

Vad fick ni för respons när ni släppte nytt material efter tolv år?

– Ja vi släppte ju äntligen ny musik i år och reaktionerna har varit jättebra. Våra fans sjunger de nya låtarna på våra spelningar som om de vore gamla klassiker. Jag har till och med sett videor online på ungdomar som sjunger våra låtar, så det får oss verkligen att känna att vi har en stark framtid. Walk With Me, skivan som släpptes 2006, mottogs också väl men distribuerades inte över hela världen, så den har blivit en kultgrej nu för tiden.

Är det en turné på gång och vad mer kan vi förvänta oss i framtiden?

– Definitivt en turné 2019. Ni kan förvänta er några coola events från Dog Eat Dog under hela året. Med ett nytt album (och lite mer musik som kommer snart) kommer vi vara på de största festivalscenerna i hela Europa, och några klubbturnéer blir det med.

LÄS OCKSÅ: Norrköpingsklubb avbokar festival efter påstådda nazistkopplingar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA