x

Lång väg till debuten

Lång väg till debuten

Amy Shark skulle kanske kunna beskrivas som Australiens svar på Miriam Bryant – komplett med halvuppsatt hårknut och Adidas. Hon karakteriserar själv sin musik som gitarrbaserad alternativpop med storstadsvibbar. Texterna med hög igenkänningsfaktor är självutlämnande och hjärtslitande, där poetiskt skarpsynta detaljer blandas med vardagliga klichéer. När jag pratar med henne inför en kommande Europaturné, har hon precis fått motta inte mindre än fyra ARIA-utmärkelser (Australian Recording Industry Association Music Awards) och känner sig helt överväldigad. Efter att i många år skrivit och spelat låtar i en ganska anonym tillvaro slog hon 2016 igenom stort med singeln Adore. Sedan dess har 32-åringens karriär pekat spikrakt uppåt och under 2018 blev hon ett namn internationellt genom att sjunga in Sink In på soundtracket till filmen Love, Simon.

– “I stand in the corner like a tired boxer, one hand on my cheek-bone, one hand on the rope” (I Said Hi), citerar hon som en rad som bara kom till henne, när jag frågar hur hon skriver sina låtar.

Den är också typisk för den sortens bildspråk hon ofta använder, “And I chew my gum on the left side of my mouth I wonder when I’ll spit it out”, fortsätter den.

– En ny låt brukar börja med att jag bara “fumlar runt” med gitarren.

Uppbackad av tunga namn

Amy Shark har hållit på i två år med de 14 låtarna på debutalbumet Love Monster. En av dem, All Loved Up, är producerad av och skriven tillsammans med Jack Antonoff som tidigare jobbat med Taylor Swift och Lorde. Det var också han som ville ha henne med på soundtracket till Love, Simon. Även Mark Hoppus från Blink 182 bidrar på en låt på albumet.

– Varje låt är en historia eller personlig erfarenhet och jag berättar aldrig de historierna för någon, de är alla mina historier.

Enda sättet Amy Shark kan skriva låtar på är att utgå från sina egna upplevelser och hon fattar inte hur man skulle skriva på något annat sätt. På frågan om hon återupplever känslorna som en gång fick henne att skriva låten, när hon framför den, svarar hon att det händer, men på scen är det en balansgång då hon samtidigt måste spela gitarr, hålla koll på bandet och se till att tajmingen stämmer.

– Jag tror att det är just denna balansakt som får liveartister att bli helt slut efter ett uppträdande.

Har du någon artist du drömmer om att samarbeta med?

– Ja, det har jag faktiskt! Jag hade älskat att samarbeta med Post Malone, jag tycker han har en så fantastiskt röst. Jag älskar hans frasering, jag älskar hans melodier och sättet han skriver på, sättet han spelar gitarr på, han gillar uppenbarligen hiphop och ja, jag tycker han är grym.

Vem tror skulle skriva den bästa sången om dig? 

– (Skratt) Det är en fantastisk fråga att få. Jag skulle verkligen vilja höra Billie Eilish göra en låt om mig. Hon är superkreativ och cool. Jag älskar vad hon kan göra med sin röst, hon är också ung så hon skulle inte hålla tillbaka. Ingenting skulle censureras så hon skulle berätta det som det är, vilket jag kanske inte skulle gilla men det skulle vara intressant.

Själv har hon snabbt fått vänja sig vid att bli igenkänd på gatan eller i snabbköpet men tycker att folk är vänliga och många vill ta ett foto och uttrycker sin uppskattning.

– Men det är ju inte så att jag går ut med håret i knut på huvudet och Adidas eller så, jag söker inte uppmärksamhet!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA