x

“Den har ingen början och inget slut och ingen sång”

“Den har ingen början och inget slut och ingen sång”

Youtubern Yumi är ständigt aktuell med sina två Youtube-kanaler som behandlar allt möjligt men framför allt mycket dataspel. Men hur är egentligen hennes förhållande till musik? GAFFA ringde upp.

Vilket är ditt första musikminne?

– Mina föräldrar spelade mycket Astrid Lindgren-låtar på bandspelare i bilen och så. Sen gillade de Roy Orbison och Elvis, den stilen. Jag tyckte det var bra då, men lyssnar inte på det idag direkt.

Vilken var den första skiva du köpte?

– Det var på 90-talet, när man köpte egna singlar och CD. Spice Girls var väldigt populära då, så det var säkert någon skiva med dem. Låtarna var inte jättebra, men jag hängde på alla andra. Jag hade skivor med Offspring och Aqua också. Och Titanic-soundtracket.  

– Det jag minns bäst från min uppväxt var nog de låtar som var populära, när Britney kom med singeln … Baby One More Time så sjöng alla på den men annars så minns jag Aquas Barbie Girl och Daft Punks Around The World. De flesta låtar jag minns lite extra är de som som hade bra musikvideor. Jag älskade TV-programmet Voxpop och missade inte ett enda avsnitt. Vi hade inte de "coola" kanalerna som MTV hemma, så det enda sättet man kunde se musikvideor på den tiden var via Voxpop.

Vad lyssnar du mest på idag?

– Jag tycker om filmmusik, det är som klassisk musik fast upphottat. Även J-pop, som är japansk musik. Kyary Pamyu Pamyu gillar jag, hon är Japans Lady Gaga. Hon är en stereotypisk japansk sångare, det är mycket rosa och väldigt mycket som händer i hennes videor. Det är glatt, poppigt och kul.

Vilken är hennes bästa video?

– Den bästa videon från Kyary är förmodligen Ponponpon. Det var hennes debutlåt som nådde den stora massan. Innan var hon känd enbart i Japan men i och med att den låten släpptes så fick även väst upp ögonen för Kyarys musik. Det var som en frisk bris då jag känner att mycket av musikvideoindustrin har dalat lite.

Har du några filmmusikfavoriter?

– Hans Zimmer och Danny Elfman, som gjort mycket musik till Tim Burton. En av mina favoritlåtar från Tim Burtons filmer kommer från The Nightmare Before Christmas. Det är Danny Elfman som har producerat spåret som heter What’s This? Jag gillar att filmmusik sätter igång ens kreativitet. Den har ingen början och inget slut och ingen sång. Då kan man slappna av på ett annat sätt.

Finns det någon musik du skäms för att du lyssnar på?

– Nej, faktiskt inte. Jag älskar fortfarande Barbie Girl och är stolt över det.

Finns det någon musik du inte tål?

– Jag har jättesvårt för dansband, det är inte min kopp te. Det känns så cheesy och ansträngt.

Du bor tillsammans med Tomu, som också är en känd youtuber. Har du och Tomu någon favoritmusik tillsammans?

– Det är också filmmusik. Det finns en japansk kompositör som heter Joe Hisaishi. Han gör musik till en specifik anime-genre, främst till Hayao Miyazakis filmer. Det är oftast instrumentalt men lite kör ibland. Det är lekfullt och samtidigt spännande och utforskande. One Summer’s Day från Spirited Away är väldigt lättsmält och bra.

Vilket spel har bäst musik?

– Just nu är det The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild. Det är lugn äventyrsmusik som jag kan slå på när jag städar.

Vilken är din största musikupplevelse?

– Taiko Drum är en grupp japaner som spelar på stora trummor, som också heter taiko. De var i Gävle och spelade, det var så häftigt. Man hamnar så nära ljudet på något sätt, det blir som surroundljud live. Jag tycker om musik utan text, det blir känsligt och naket på något vis.

Går du mycket konserter?

– Faktiskt inte. Jag har bara varit på fyra konserter totalt. Jag är nog lite bekväm.  

Vad betyder musik för dig?

– Det är svårt att leva utan musik. Det är något man har med sig varje dag och kan uttrycka sig med, även om jag inte kan sjunga eller spela piano.

Om någon artist, död eller levande, skulle skriva en låt om Yumi, vem skulle det vara?

– Det hade varit kul med gruppen Kent, även om de inte finns längre. Deras texter är rätt så luddiga, de kan skriva en luddig text om mig. Den skulle heta Yumi.

Vilken musik ska spelas på din begravning?

– Någonting glatt, som Astrid Lindgren. Kanske Pippi, hon är skön. Hennes musik är najs och rolig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA