x

"Jag kanske inte hade funnits om inte skolan funnits"

"Jag kanske inte hade funnits om inte skolan funnits"

Musikern Eric Lindberg ville nåt mer med sitt artisteri och fann sin väg till Ingesunds Folkhögskola, men hur hamnade han där?

– Jag hade precis hoppat av min utbildning på Umeå Universitet och kommit hem till min hemstad Uppsala då min far föreslog att jag skulle söka till Ingesunds Folkhögskola. Jag har hållit på med musik och musikproduktion sedan högstadiet och vi båda ansåg att jag skulle ha bra nytta av den studioteknikskurs som erbjuds på Ingesund. Så jag sökte hit och fick komma på intervju. Efter det så vart jag antagen.

Hur tycker du det är att gå på Ingesund?

– Jag tycker att det är kul och lärorikt att gå här. Man lär sig mycket. Jag tycker även att det är underbart att se och höra hur jag och andra utvecklas som musiker. Ingesund är en fantastisk möjlighet och resurs.

Berätta om något ni arbetat med som du tycker varit intressant.

– Under hösten jobbade vi med ett så kallat ”stafettprojekt”, vilket var ett integrationsprojekt och samarbete mellan olika linjer på skolan. Först så fick hantverkslinjen ett antal berättelser från etableringskursen som tolkades till målningar. Målningarna lämnades i sin tur över till oss singer-songwriters på musiklinjen, som tolkade målningarna i musik. Och till sist så sattes berättelserna, målningarna och tonsättningarna ihop till ett uppträdande i skolaulan.

Hur tycker du lärarna arbetar med er elever? 

– Jag tycker att lärarna är kunniga och engagerade i kurserna och våra individuella utvecklingar. Vilket jag anser leder till en bra arbetsmiljö. Om man har funderingar på utbildningen kan man alltid vända sig till dem.

Hur kan en vanlig dag på skolan se ut? 

– Det är lite olika beroende på vilken veckodag det är. Men en typisk måndag för singer-songwriters brukar vara att vi börjar klockan nio, går igenom dagen och värmer upp. Sedan är det måndagsmöte för hela skolan klockan tio till cirka halv elva. Sedan så jobbar vi med olika låtskrivarprojekt fram till lunch klockan halv tolv och fortsätter efter lunch. Klockan två har vi strukturlyssning nu på våren där vi lyssnar på en låt och analyserar den i grupp. Vi slutar för dagen klockan tre.

Varför ska man välja att plugga på Ingesund? 

– Ingesund är, som de flesta folkhögskolor, ett bra studiealternativ om man inte gillar den studietakt och press som till exempel universitet och högskolor har. Det är en helt annan studienivå här. Om man bor på internatet så har man nära till till exempel lektioner och matsal. Det finns goda reseförbindelser, både med buss in till Arvika från skolan samt med tåg till bland annat Stockholm, Karlstad och Oslo. Studerande på folkhögskolan har även möjligheten att gå på de konserter som anordnas av Musikhöskolan Ingesund precis intill, vilket är att rekommendera.

Vad har du för planer inför framtiden? 

– Med de inlärda kunskaper jag har fått så kommer jag starta en musikstudio och ett skivbolag. Alternativt så vill jag jobba på skivbolag. Jag är nämligen intresserad av att jobba i musikbranschen. Drömmen skulle vara att få jobba på ett stort skivbolag som Sony eller Warner.

Vad är det absolut bästa med skolan?

– Det måste nog vara att jag får möjligheten att utbilda mig inom det ämne som jag brinner för, nämligen musik. Annars så kan det också vara att min farmor och farfar båda gick här för länge sedan. Så vem vet? Jag kanske inte hade funnits om inte skolan funnits.

FACIT: Här är januaris 20 bästa skivsläpp


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA