x

Låtar som handlar om pengar

Låtar som handlar om pengar

När det gäller tema på låttexter så är kärlek utan tvekan det vanligaste ämnet, men pengar kommer inte långt efter. Så gott som alla större artister har låtar som på något sätt handlar om pengar, lån, skulder eller att hanka sig fram från dag till dag. De flesta av oss har skulder i någon form, och det viktigt att använda en låneförmedlare när du ska låna pengar. Då får man det bästa erbjudandet och spar pengar man kan använda till annat, som att köpa skivor eller gå på konserter. Här kommer några exempel på både gamla klassiker och nya låtar i flera olika genrer som handlar om pengar.

 

"Money" - Pink Floyd

Konceptalbumet "Dark Side of the Moon" innehåller saker som kan göra att människor blir tokiga. Död, krig, girighet, tid och pengar. Basriffet och ljudet av en kassaapparat i låten "Money"känns igen av de flesta.

Money, so they say, is the root of all evil today

But if you ask for a raise, it’s no surprise, that they’re giving none away

"I need a Dollar" - AloE Blacc,

Fans av HBO-serien "How to make it in America" är säkert bekanta med den här låten, som är seriens titelspår. Blacc sjunger om svåra tider och frågar om någon kan avvara en dollar. En själfull röst och ett funkigt beat ger låten en känsla av äkta förtvivlan.

And I said I need dollars, dollars, a dollar is what I need

And if I share with you my story, would you share your dollar with me

"Rich Man, Poor Man" - Electric Boys

På Electric Boys senaste skiva "Ghost Ward Diaries" hittar vi ett par riktigt bra spår som handlar om pengar. "Rich Man, Poor Man" är en tung, bluesig låt som på många sätt ger vibbar av tidiga Aerosmith. Den handlar om turnélivets baksidor och om svårigheterna att spara de pengar som kommer in.

Tonight I wanna make some money

And get me out of this misery

"Money Changes Everything" - Cyndi Lauper

Den här låten spelades ursprungligen in av The Brains, men blev en hit först i Cyndi Laupers version från 1984 och finns med på hennes debutalbum "She's So Unusual". Låten handlar om en kvinna som har svurit sin partner evig kärlek, men hon dumpar honom för en rikare kille.

We swore each other everlasting love

I said well yeah I know but when we did, there was one thing we weren't thinking of

and that's money

"9-to-5" - Dolly Parton

Det är många som kan identifiera sig med att kämpa sig genom 40 timmar varje vecka på ett jobb man inte gillar särskilt mycket. Den här hitlåten från 1980 handlar om just det; hur man aldrig får lön för mödan på det sätt man själv tycker att man förtjänar.

Workin' 9 to 5, what a way to make a livin'

Barely gettin' by, it's all takin' and no givin'


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA