x

Tami T: "Det har kanske gjort mig lite lat och långsam"

Tami T: "Det har kanske gjort mig lite lat och långsam"

– Under väldigt lång tid gjorde jag bara musik för mig själv … jag vågade inte visa den för någon, jag tyckte inte den höll.

Tami började spela musik i ett punkband hemma i Fjärås, utanför Kungsbacka, när hon var 16. Piano hade hennes farfar lärt henne spela lite grann och någon hade hört att hon pluggat det. Så kom frågan om hon ville spela orgel med de mycket äldre punkarna. Hela den historien ledde så småningom fram till Tami T – och det aktuella debutalbumet High Pitched And Moist. För när studieförbundet som drev replokalen stängde igen hämtade de sina instrument. Eller, inte riktigt alla.

– Jag hittade en skitfin synt som de glömt kvar i en garderob. Jag tog den och började med elektronisk musik tack vare det, säger hon och ler där hon sitter framför sin datorskärm i andra änden av landet.

Men ingenting skedde alltså över en natt, från det att punkbandet försvann när hon var cirka 20 hann det gå sju, eller kanske åtta, år innan hon lät någon höra vad hon höll på. För till slut vågade hon ta steget.

– Jag var helt pank, vilket gjorde att jag var tvungen att börja jobba på samma fabrik som jag gjort när jag var sådär 19-20. Då kände jag så tydligt att jag inte uppfyllt några av mina drömmar, jag hade inte kommit någonstans. Det gjorde mig ledsen, så jag bestämde mig. Jag jobbade över så mycket jag kunde, sparade pengar, och hyrde sen en lägenhet i Leipzig av en kompis. Jag bodde där några månader och gjorde bara musik. Det kändes som att jag var skyldig mig själv det.

Direkt genomslag

När väl Tami T släppte musik, då gick faktiskt saker och ting väldigt fort. Ett klipp där hon sitter på knä i ett vitdraperat rum, sjungandes I Never Loved This Hard This Fast Before över en slinga som hon loopat, öppnade upp dörrar. Låten användes nämligen i Guldbagge-belönade Någonting Måste Gå Sönder och långt senare hördes den också i norska succéserien Skam.

– Det är konstigt, för den låten är ju bara en liveinspelning som jag gjorde i mitt rum … men jag är bara jätteglad för allt den gjort för mig, det är tack vare den låten som jag får resa runt och spela.

Men du, den kom 2013. Sen dess har du släppt fyra singlar, bortsett från de som hänger ihop med plattan. Inga EP:s eller så heller. Varför har det tagit sån tid?

– Jag jobbar verkligen så jävla långsamt. Jag är ingen tävlingsmänniska och jag har inga riktiga mål med mitt musikskapande. Bara att få hålla på som jag gör och att någon ens lyssnar är över min förväntan. Det kanske har gjort mig lite lat och långsam, haha.

Inspireras av musik hon ogillar

Men nu är alltså debutalbumet High Pitched And Moist släppt. Ett album fyllt av skruvad och hittig elektronisk musik som pendlar mellan att passa perfekt till festen och att ackompanjera ångestgråten dagen efter. Det mycket tack vare de väldigt personliga texterna. Texter om att få finnas, att hitta sig själv och att få vara den man är.

– Varje ord känns verkligen jätteviktigt för mig, sen vet jag inte varför texterna blir så personliga nästan hela tiden. Det är enda sättet jag vet hur man skriver. Sen är det väl som med en dagbok, det är en skön känsla att få ur sig saker …

Skillnaden är ju att folk läser din “dagbok” nu …

– Jag vet inte om jag tänker på det. Det är lite som att jag är en mamma som skickar iväg sitt barn till skolan. Jag packar ryggsäcken och säger hej då, sen vet man inte vad barnet gör efter det. Så är det med mina låtar också, jag har ingen aning om var de tar vägen.

Har man lyssnat på Tami T:s musik vet man att den allt som oftast innehåller sexskildringar som helt saknar omskrivningar. Vill Tami skriva om att hans pung luktar parfym, då gör hon det. En anledning till det är att hon inspireras av musik hon ogillar.

– Alla sjunger om kärlek och relationer, men jag hör sällan en låt som jag kan känna igen mig i. Textförfattare är rädda för att vara specifika, vilket gör att alla sjunger “love is like a drug eller “if it’s so bad, why does it feels so good”. Jag skriver sånt jag känner igen mig i.

Jag har ju träffat din bror på en spelning … hur är det att sjunga om sex, om exempelvis faceriding som förekommer på skivan, när du vet att din familj kommer höra låtarna?

– Alltså min familj är så jävla snuskig, det jag skriver är verkligen ingenting. När min mamma hälsade på mig för första gången i ett kollektiv jag bodde i, och jag sa att vi inte borde kramas för att jag hade ont i halsen svarade hon direkt “det är väl för att du sugit så mycket smutsig kuk”, säger Tami och skrattar innan hon fortsätter:

– Det är väldigt skönt att min bror, syster och mamma är så stöttande i det jag gör, för det är de verkligen. Min mamma måste googla mig varje dag, för så fort någon skrivit något om mig skickar hon det direkt.

Vem: Under förra året spelade Tami T på såväl Statement Festival som öppnade för Fever Ray under en rad spelningar i Europa. Nu är hon aktuell med sin debutskiva High Pitched And Moist som hon skrivit och producerat själv och som ges ut på egna bolaget Trannytone.

Vad: Elektronisk popmusik som snor det bästa från EDM-världen, blandar det med regelrätt synt, popmusik och stora doser eurodisco, innan Tami sen sätter sina personligt präglade, många gånger snuskiga eller på annat sätt utlämnande, texter på det hela.

Var: Ursprungligen från Fjärås, fyra mil från Göteborg, men musiken tog fart på allvar under ett par månader i Leipzig. Sedan dess har hon bott länge i Berlin, lite kortare i Barcelona, och sen några månader tillbaka bor hon för första gången i Stockholm.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA