x

Fricky: “Allt är en produkt av min egen envishet och vision”

Fricky: “Allt är en produkt av min egen envishet och vision”

När våra läsares röster räknats ihop stod det klart att Fricky kammar hem priset för "Årets Urban.

Grattis till GAFFA-priset! Hur känns det?

– Tack! Jag blir stolt och väldigt smickrad och glad. 

Vad skulle du vilja säga till GAFFAs läsare som har röstat fram dig?

– Jag vill säga tack till er! Jag vet att det var väldigt många bra artister och akter nominerade så för detta är jag väldigt tacksam. Kärlek!

Även om många visste vem du var redan innan så slog du ju verkligen igenom med buller och brak förra året. Var det en stor omställning?

– Det var det. Jag tror det har varit en lång process, men det har varit svårt att hantera all press och förväntan. Jag är ingen målmedveten eller proffsig person som kan sätta mig och jobba fram vad jag tror att folk vill ha av mig. Det måste komma naturligt och det finns inget naturligt med att folk utformat en bild av vem jag är utifrån fem låtar som jag släppt på en EP.

Vad har lämnat störst avtryck hos dig under 2018, rent karriärmässigt?

– Hela jävla grejen med hur snabbt allt växte. Jag tycker det är fascinerande och sjukt. Det blev något av en kapitalistisk framgångssaga i slutändan. Hur allt bara växte sig större och större på höjden, utan att jag egentligen har haft en tanke på att det är dit jag vill. Hela Aqua Aura-konceptet handlar om att expandera och växa inåt. Ta hand om sig själv och veta vad som är viktigt. Men jag tror och hoppas att det finns kufar där ute som ser det. 

Det är mycket som händer i ditt liv just nu, parallellt med din musikkarriär så har du ju också blivit pappa. Hur har det varit att kombinera ditt stora genombrott med att också bli förälder för första gången?

– Jag tror att det har varit sjukt viktigt. Jag har själv en uppfattning om vad ett genombrott kan göra med en person, saker som inte alltid är bra. Jag har haft något väldigt grundligt och äkta att landa i. Så graviditeten, ansvaret och alla besök på MVC har fått mig att förbli exakt den jag är, utan pålägg och sånt där. 

När man slår igenom får man ju ofta ta emot både stora hyllningar och en del sågningar. Vad tar du med dig från hyllningarna du får?

– Det känns extremt fint. Jag är väldigt stolt över allt. Låtarna jag och mina vänner gjorde förra vintern. Alla omslag till låtar och turné som jag gjort själv. Jag klär mig själv utan stylist, jag har producerat musikvideor, och så vidare. Allt är en produkt av min egen envishet och vision. Så att folk hyllar det är ju som att det inte finns något dåligt i att bara tänka, göra och släppa. Så som Random Bastards alltid gjort, i princip. Vi kan göra det själva och vi behöver inget jävla major label nere Stockholm med förskott och marknadsanalytiker och allt vad det innebär. 

Och sågningarna då, går det att ta med sig något från dem också?

– Ja, i de flesta fallen. Men när GAFFA släpper en recension med rubriken "Musik som dödar varenda hjärncell" så är det svårare. Det skaver för vissa att se hiphop ta över och kanske en norrlänning stå på den största scenen på Way Out West. Vad vet jag. Av haters kan jag få inspiration och många skratt. 

Hur ska du göra för att följa upp succéåret 2018?

– Jag har aldrig sagt att jag ska försöka följa upp succéåret 2018. Men 2019 så ska jag vara mycket med min dotter, min familj och njuta av frukten. Samtidigt åka på sommarturné och göra massa ny musik. 

Till sist, vad varar för evigt?

– Jag vet inte. Inte vår planet i alla fall, om vi ska behandla den på det här sättet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA