x

20 anledningar att älska Kurt Cobain

20 anledningar att älska Kurt Cobain

Idag är det 25 år sedan Kurt Cobain tragiskt nog gick bort, 27 år gammal. Men minnet av Nirvana-frontaren lever kvar. Här har vi samlat 20 punkter värda att uppmärksamma och som får oss att sakna honom lite extra. 

1. Playback på TOTP

Den legendariska Nirvana-spelningen på det brittiska musikmagasinet Top Of The Pops är sannerligen en spelning där Kurt med sina kamrater fick visa vad de gick för med superhitten Smells Like Teen Spirit. Det enda kruxet var att produktionen använde sig av playback till allt instrumentalt, och bara hade en riktig mikrofon till Cobains sång. På genrepet till showen måste bandet sagt att detta var lugnt, om de ens kom till något genrep. Men när det väl var dags och upp till bevis för Seattle-killarna låter de allt spricka totalt. Förutom att Cobain inte alls tycks spela rätt ackord till låten, när han ens rör vid gitarren, valde han även att tolka låten med en aningen lägre basröst än tidigare. Resten av bandet verkar inte heller ta uppträdandet på största allvar, då de snarare tycks jonglerar med sina instrument än att faktiskt låtsas att spela på dem.

2. Intervju med svensk TV

I en intervju för svensk television 1992 berättar Kurt Cobain tillsammans med sitt band om influenser, rådande musikscenen och fanzines. Under hela intervjun påvisar Cobain sitt fantastiska sinne för mode genom att ha på sig sin världskarte-jacka över huvudet som en luva, bara för att.

3. Skivan Nevermind

Skivan Nevermind.

 

4. Rape Me-katastrofen på MTV

Till MTV:s Video Music Awards 1992 kunde inte producenterna/arrangörerna blunda för Neverminds slagkraft, och att ha bandet på scen under kvällen var mer än ett måste. Även fast bandet verkade svåra att jobba med var det det här kidsen lyssnade på, och vad är det värsta som kunde hända? Jo, det började tydligen redan med bandets förslag att köra den helt nya låten Rape Me under galan. Detta var såklart helt oacceptabelt, då man för MTV, framför allt vid såna här tillställningar, knappt fick tänka på förnimmelsen till ett fult ord bakom scen. Som tur var lyckades alla komma överens om att bandet inte skulle göra den nya hädelse-betextade smörjan, och istället köra Lithium. Perfekt, alla nöjda och glada. Men, i live-sändning, utan möjlighet till någon redigering eller korrigering, öppnar givetvis Kurt med att spela de första åtta sekunderna av den förbjudna låten. För alla tusentals människor på plats framför scen och framför TV-apparaterna hemma hinner han sjunga frasen Rape Me två gånger. (Bonus i klippet är mot slutet av låten när Krist Novoselic slänger upp sin bas i luften och fångar den med ansiktet, samt Dave Grohl som inte kan hålla sig från att hälsa på Guns N’ Roses Axl Rose som inte hade den bästa relationen till Nirvana på den tiden).

5. Det avväpnande leendet

Det finns få saker här i världen som kan få oss människor att känna så mycket sympati för någon annan individ som ett skinande leende kan göra. I genrepet till sitt uppträdande med Heart-Shaped Box i Saturday Night Live 1993 bjöd Kurt på ett leende som skulle få vilket hjärtlöst monster som helst att totalt smälta och reflektera över hur man kan bli en bättre person.  

6. Nirvana Unplugged

Det ultimata beviset på att Nirvanas låtar har en djupare innebörd och slagkraft, även utan distade gitarrer och pucklade trummor, kom med bandets historiska akustiska framförande i MTV:s Unplugged. Sittandes på kontorsstolar, omfamnar de förutom sina egna alster David Bowie, Leadbelly och Meat Puppets låtar, släpper F-bomber, och cementerade Kurts oslagbara live-nerv och låtskatt.

7. Intervjun med Frances Bean i knät

Med en bara några månader gammal Frances Bean Cobain i knät gör Kurt tillsammans med sitt band en intervju för MTV, där han mellan konversationer om bandet matar sin bedårande avkomma med nappflaska, samt berättar att han ännu inte bytt hennes blöjor, utan snarare har det stora ansvaret att lära henne att svära och visa fingret.

8. Spelar “fel” låt

1991 besökte Cobain tillsammans med sitt Nirvana den brittiska talk showen Tonight With Jonathan Ross. Tanken var att de skulle spela Lithium, som Ross inleder segmentet med att säga, vilket gör det lite extra skämmigt för honom när de istället börjar spela Territorial Pissings. I sann Nirvana-anda avslutar Cobain givetvis med att välta sin förstärkare, sparka ner lite trummor, men framför allt lämna sin gitarr på golvet. Vilket skapar ett obehagligt feedback-ljud som nästan bedövar den unge Ross. Den något skakade talk show-hosten tillägger även sarkastiskt i slutet att Nirvana bad honom framföra att bandet även finns tillgängliga för bokningar till barnkalas.  

9. Gitarr- och bas-fäktning

Under en konsert 1991 får Cobain och Novoselic den briljanta idén och infallet att införa en fäktningsduell med sina instrument mitt på scen. Den episka striden projicerar fantastiska ljudeffekter från de tjutande instrumenten. Det kan nästan liknas vid de tillfredsställande läten som annars endast en ljussabel-duell från en Star Wars-film kan bjuda på … eller kanske inte.

10. Drum-dive

Cobain dyker in i Grohls trumset. En ritual som ett flertal konserter avslutades med, ibland när Grohl fortfarande satt kvar och spelade.

11. In Bloom

Vid tiden Nirvana var redo att släppa sin fjärde och sista musikvideo till Nevermind hade många mainstream-musikälskare bestämt att Nirvana inte är annat än ett ångestfyllt, doom-&-gloom-band utan humor eller livsglädje. Men som motreaktion gjorde de videon till In Bloom för att bevisa det motsatta. Nirvana gav sin unika tolkning av livet som nyblivna superstjärnor genom att parodiera ett svart-vitt uppträdande på en Ed Sullivan-liknande show. Cobain, Novoselic och Grohl porträtterade detta utmärkt med glimten i ögat, och passar även på att kasta in lite cross-dressing i videon, främst för att slänga av den homofobiska folkmassan av fans som hade hoppat på Nirvana-tåget.

12. Nirvana framför Smells Like Teen Spirit för första gången

Om du är en av de som hävdar att Nirvana var det band som förändrade rockmusiken för alltid, är Smells Like Teen Spirit onekligen låten som ligger som en av de stadigaste grunderna för detta argument. Första gången de spelar låten live är på en konsert på OK Hotel i Seattle 1991. Cobain öppnar konserten med frasen:

–Hello, we’re major label corporate rock sell-outs.

Strax efter detta blir Smells Like Teen Spirit en av de mest populära och klassiska rocklåtarna genom alla tider.

13. Live at Reading-entrén

Året efter att Nevermind släppts började det spridas många rykten om att Nirvana skulle splittras, mycket på grund av ryktena kring Kurt Cobains tveksamma mentala och fysiska tillstånd vid den tiden. Mitt i denna kontrovers gör bandet ett framträdande på den årliga Readingfestivalen i England. Många fans tvivlade på att Cobain ens skulle ställa sig på scenen den kvällen, men ut rullas han i en rullstol, iförd en sjukhus-kappa och en risig långhårig peruk. Krist Novoselic berättar för publiken, "Med stöd från sina vänner och familj, kommer han att klara sig." Cobain ställer sig upp, sjunger en Bette Midler melodi, och kollapsar sedan på scenen. Han ställer sig dock strax upp igen och leder Nirvana i en föreställning som Novoselic kallar sin höjdpunkt på året. Förutom denna fantastiska entré förgylls denna legendariska spelning också av att bandet spelade en cover av Boston-klassikern More Than A Feeling, eftersom att Boston tidigare sagt att Smells Like Teen Spirit var ett plagiat av den låten, samt Cobains klassiska replik:

– This is our last show ... until the next one.

14. Kurts stöd till HBTQ-sfären

Kurt och hela Nirvana var väldigt öppna till HBTQ-sfären och Kurt uttalade sig flera gånger om homosexuellas rättigheter, homofobi och sexism. Under en tid då den idag omtyckta och välkända drag queenen RuPaul inte var lika uppskattad av människor visade Nirvana desto mer uppskattning till RuPaul och drag queen-communityt. Se Nirvanas ikoniska julhälsning från RuPaul Show här:

15. God Is Gay

Kurt Cobain brukade som ung spraya ”God Is Gay” på olika lastbilar i Aberdeen, ett rykte som cirkulerar på internet är att han som 19åring ska ha gripits för just detta. Vilket inte riktigt stämmer. När han greps hade han skrivit ”Ain’t got no how watchamacallit” på en husvägg. But still...

gallery_large

16. Texten i skivfodralet till Incesticide

Texten som Kurt skrev i skivfodralet till samlingsskivan Incesticide säger bland annat mycket om hur han brann för att lyfta fram relativt okända pop- och punkband (The Vaselines, The Raincoats, The Vipers, Shonen Knife). Han gör även ett tydligt statement i texten: "At this point I have a request for our fans. If any of you in any way hate homosexuals, people of different color, or women, please do this one favor for us -- leave us the fuck alone! Don't come to our shows and don't buy our records." Hela texten finns att läsa här.

17. Organized Confusion

Kurt spelade in sina första låtar i december 1982 hemma hos sin moster Mari. De bestod av en gitarr, bas, och skedar som slogsmot en resväska. Cobain gav inspelningen titeln "Organized Confusion."

18. Grungemodet

Nirvana influerade inte bara en hel musikgenre, Kurt Cobain har även kommit att bli en av vår tids stora modeikoner. Otaliga designers har inspirerats av Kurts ”anti-mode." Bland annat Marc Jacobs vars framgång startade med en omtalad grungeinspirerad kollektion för Perry Ellis. Nyligen släppte Jacobs även en ny kollektion i samband med 25års-jubileet av kollektionen från 1993. Den nya kollektionen har dock lett till en copyright-tvist mellan Nirvana och designern där Nirvana menar att Jacobs olovligen använt sig av bandets ikoniska smiley. Och ja, det är ju inte helt olikt…

gallery_large

19. Kurt Cobain och William S. Burroughs

Kurt Cobain var ett stort fan av den amerikanska författaren William S. Burroughs. 1992 kontaktade Cobain sin store idol med förhoppningen om ett samarbete. Burroughs svarade då genom att skicka en inspelning där han läser sin novell The Junky's Christmas på vilken Cobain adderade gitarrspår baserade på Silent Night och To Anacreon In Heaven. Det hela utvecklades till The ”Priest” They Called Him, en spoken word-version av The Junky’s Christmas ackompanjerad av Kurt.

20. Nirvanas covers 

Nirvana har inte bara förgyllt våra liv med sina egna låtar. De har även gjort flera fantastiska tolkningar av andra. Här nedan Seasons In The Sun av Terry Jacks (som baserat sin låt på Jacques Brels Le Moribond) och David Bowies The Man Who Sold the World.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA