x

KRÖNIKA: Grattis Stockholm – världens sämsta j***a by

KRÖNIKA: Grattis Stockholm – världens sämsta j***a by

(Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte GAFFA.)

Pajasarnas jävla sammansvärjning är vad det är.

Knappt hade nyheten om Kägelbanan svalnat och knappt hade jag skrivit klart min förra krönika … Nu står Kafé 44 med ett framtida hot, Kraken stänger ner vid årsskiftet och en av Stockholms absolut viktigaste musikinstitutioner, Debaser (Strand), sparkas ut ur sina lokaler i september 2020. Stockholms stad ska kontrollera vägbanans renoveringsbehov, som alltså löper ovanför lokalen.

Fine. Så kan det vara. Men enligt Debaser har de inte heller erbjudits förtur att teckna ett nytt kontrakt efter en eventuell renovering av lokalen, som utlovat i hyreskontraktet. Inte heller har de erbjudits någon annan lokal. Inte heller kan de få återvända till lokalerna om det visar sig att en renovering kan skjutas på framtiden.

Till protokollet ska det föras att detta är politik. Debaser har så att säga sin enda häst i den här tävlingen. De har allt att tjäna på att utmåla Stockholms stad som det stora problemet. Men strunt samma med enskilda detaljer i alla dessa nedläggningsfall, uppenbart återigen och igen, är att Stockholms stad och Stockholms diverse maktcentrum ger blanka fan i musiken och kulturen.

Maktmänniskornas drömstockholmare verkar vara en universitetsutbildad bostadsrättsägare som vill ha det jättetråkigt mest hela tiden – ”kanske lite TV4 bara, innan man går och knyter sig så tidigt som möjligt så batterierna är laddade för morgondagens utmaningar”.

Sedan pratar man om attraktionskraft hit och attraktionskraft dit. I ärlighetens namn skiter jag fullständigt i om det kommer hit tyska ingenjörer eller vad fan man nu vill attrahera. Men om de ska komma hit så vill de flesta komma till en stad, inte ett Birka. Svenska politiker skys av europeiska toppolitiker, sägs det, för att de är så ointressanta och kan absolut ingenting om kultur. Det verkar inte ha hänt mycket sedan 700-talets Birka. En svensk politiker är en viking utan upptäckarlusten. Lika obildad och bortkopplad.

Snart är denna stad den borgerliga våta dröm som stadens politiker alltid velat göra den till. Snart har alla kreativa och intressanta människor flytt. Kvar blir ekonomer och ingenjörer som aldrig gjort någonting annat än det som förväntats av dem. Så sitter de där i sina ljusblå skjortor och vita blusar och diskuterar framgång, sippande på något Riesling. Sedan går de i led till tunnelbanan, åker ut till någon av de där monsterstora ladorna och spanar in David Guetta, Ed Sheeran eller vilket skit som är aktuellt den veckan.

Pajasar.

Har du en krönika eller ett debattinlägg du vill få ut? Kontakta oss på [email protected]

LÄS OCKSÅ: Stockholms-klubben Kafé 44 hotad – "De kan dra åt hel***e


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA