x

21 färska skivor du bör kolla in

21 färska skivor du bör kolla in

Movits! – V:II

Luleåtrion rappar på albumet V:II vidare från höstens första del av V. Då som nu är det tempofyllt, rytmiskt och multi-instrumentalt. Charmen ligger i det till synes improviserade i både text och musik – det är skickligt uppbyggt och förmodligen grundligt genomtänkt. - Sara Karlsson

Mythologen – Antisocial Background Music 2017-2019

Antisocial Background Music är antitesen till ”tråkig, dötrist”. Genom att plocka mycket väl valda russin ur musikhistoriekakan – lite Andrew Weatherall-estetik här, en kenyansk kör där, ett par svepande Autobahn-syntar här, Amen-breaket där, en Bobby Gillespie-intervju här … – har Mythologen nått fram till ett högst eget, obevekligt uttryck. - Johan Jacobsson Franzén

Laleh – Vänta!

På engelska sidan försöker Make Me Smile och framför allt Knock Knock tänja på gränserna – försiktigt inspirerade av M.I.A. men för blyga för att mäta sig. Skivans topp och partyhöjare är istället den elegant arrangerade It Was All For The Kids. Inte Lalehs starkaste alster, alltjämt ett artisteri som fortsatt intresserar. - Kristofer Hadodo

Molly Sandén – Det Bästa Kanske Inte Hänt Än

Enkelt sagt är det här ännu en radda låtar som är bland det absolut bästa pop-Sverige mäktat med i år, och över betydligt längre tid än så. Molly Sandén, med sin perfekta sångröst som tidigare försökte slå sig fram i Los Angeles med amerikaniserade popballader, har tagit sin nya genre med storm. - Karin Lillbroända

White Ring – Chaind 2

Bryan Kurkimilis, Kendra Malia och Adina Viarengo är tillbaka. Det som inte fick plats på fullängdaren Gate Of Grief (2018) hamnade på denna mixtejp, ett komplement för den som inte kan få nog av ettrig häxhouse. Jämförelsevis är detta mer experimentellt, med mindre sång och mer fokus på malande trummaskiner och skeva syntar. - Anders Nilsson

Kitok – Inland Empire

Kitok (Magnus Ekelund) har beskrivits som ”bryggan mellan stad och land”. Nu är han aktuell med sitt tredje album Inland Empire. Titeln kommer ifrån regionen i Kalifornien med samma namn. Ett vidsträckt område präglat av nedlagda industrier, arbetslöshet och karga miljöer, och Kitok drar paralleller mellan det och Norrland – kanske Lappland och Norrbotten i synnerhet.

– På många sätt diametrala motsatser, men brännpunkterna däremellan är många. Man ser tillgångarna, kulturen och livet förflyttas och förskjutas, bort från ens hem. Man tvingas välja. Vill du stanna och bli en del av globaliseringens förlorare, eller vill du rycka upp allt och anpassa dig? I inlandet försöker man i dom flesta kommuner få folk som flyttat att komma tillbaka igen, till varje pris. Samtidigt som man ser människorna som faktiskt stannade kvar som problem. Det är fucked up, som han skriver i ett pressmeddelande.

Mount Liberation Unlimited – Mount Liberation Unlimited

Tom Lagerman och Niklas Janzon skapar house som känns ytterst organisk. Det är stompigt, uppklippt, kaxigt och på sina håll även superfunkigt. För man borde ju göra det man känner för i första hand och kanske vara cool i andra hand, som de på ett lite avigt sätt deklarerar i ett ljudspår i introt. Håll utkik efter en artikel med duon i GAFFAs julinummer!

Soundwalk Collective – The Peyote Dance

Gruppen tar återigen hjälp av Patti Smith och avantgardisk rockmagi skapas.

Halm – Second Skin

I tio år har Umeå-bandet Halm turnerat Sverige, nu släpper de sitt fjärde studioalbum Second Skin. Med americana och med starka influenser av country och blues, bryter de ny mark mot en tyngre ljudbild.

Pip Blom – Boat

Man kan få nog av loj indierock, men i fallet Pip Blom känns allt så genuint att du sväljer det mesta med hull och hår. Bandet har turnerat med The Breeders, Franz Ferdinand och Garbage. Bara en sån sak!

Soviac – God Damn

Eskilstuna-bandet har pumpat på sedan 1997. Alltid pigga på att utmana och bege sig in i nya genrer när man testat allt från techno till hårdrock men med en stadig fot i noise/math/alternativrocken. Deras senaste album God Damn är inspelat och producerat av Pelle Gunnerfelt (The Hives, Fireside, Breach, Viagra Voys, Rome Is Not A Town med flera) i Ingrid Studios (före detta Polar Studios). God Damn är Soviacs sjätte album.

Sinkane – Dépaysé

Sudan-amerikanen Ahmed Gallab blandar krautrock, progrock, electronica, frijazz och funkrock och skapar en alldeles egen ganska så poppig plattform.

Denzel Curry – ZUU

Hiphop-stjärnan Denzel Curry har på senare tid utmärkt sig för fantastiska gästspel (missa inte hans inhopp på Flying Lotus färska album) men nu är det fullt fokus på hans sologrejer.

Sacred Paws – Run Around The Sun

Rusig jingle-jangle-indie för vänner av C86-eran, check! Rachel Aggs bor i London och Eilidh Rogers bor i Glasgow, men det hindrar dem inte från att hålla det här lysande projektet vid liv.

Skepta – Ignorance Is Bliss

Grime-veteranen hade som plan att släppa skiva 2018. Det blev icke så, SkLevel kom aldrig ut. Istället dyker den här skivan upp idag med den passande titeln Ignorance Is Bliss.

Darkthrone – Old Star

Från grimeveteran till black metal-veteraner. Ett av Norges största metal-exporter är fortfarande att räkna med.

Ionnalee – Remember The Future

Med en mindbending albumtitel återvänder Ionnalee till scenen igen. Skivan gästas av Zola Jesus och Jennie Abrahamsson och hon har även fått lite produktionshjälp av Röyksopp.

– Albumet är är en hoppfull visionär historia som vågar drömma framåt, trots den paradoxala skavande, underliggande dystopin att vi förstör vår planet. För mig har albumet en kinetisk energi och jag skrev den som motivation för mig själv, nära och kära som behöver den just nu. Jag kände mig mer självsäker och fri när jag producerade den, både som artist, privatperson och producent, säger Ionnalee i ett pressmeddelande.

Kishi Bashi – Omoiyari

Det är som att freaky-folk-scenen åter invaderar våra öron. singer-songwritern och multiinstrumentalisten K Ishibashi har figurat i bakgrunden till artister som Sondre Lerche, Regina Spektor och Of Montreal. Men det är när han kör solo som den ljuva folkmusiken verkligen blottar sig.

Miley Cyrus – She Is Coming

Det slår en gång på gång att Miley Cyrus gör precis vad fan hon vill. Om hon inte samarbetar med knasbollen Wayne Coyne från Flaming Lips så skickar hon ut ett haaaaiidihoooe-countryaktigt album. Men nu är åter fokus på samtida radiopop – och lite speedad hiphop med, såklart.

Pontus de Wolfe – Blood Orange

Mångsysslaren Pontus de Wolfe må hålla i grymma poddar och gästar TV-soffor titt som tätt, men han sysslar äve med solskensglad popmusik som får Salem Al Fakir-sympatisören att skrika efter mer.

Doug Seegers – A Story I Got To Tell

Allas vår country-mysfarbror skickar ut ett nytt album som har producerats av ingen mindre än Joe Henry. Alltså personen som ligger bakom skivor av Elvis Costello, Solomon Burke, Rodney Crowell med flera. A match made in heaven, skulle man kunna säga.

Precis alla släpp i en och samma spellista? Det hittar du här

LÄS OCKSÅ: Seinabo Seys Instagram hackat


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA