x

"Vi har utvecklat en nolltolerans mot sexismen"

"Vi har utvecklat en nolltolerans mot sexismen"

Bandet Halm är idag tillbaka med ny musik i form av den nya plattan Second Skin. I GAFFAs artikelserie Resan berättar bandet om fem viktiga punkter på vägen mot det nya albumet – och varför de har nolltolerans mot sexism. 
 
Från det akustiska till något tyngre
 
Second Skin är inte bara en låt om attraktion, utan även albumtiteln. Namnet speglar alla aspekter av plattan då vårt sound de senaste åren har utvecklats enormt! Vi ville ha ett album som representerar oss i livesammanhang, då vi naturligt rört oss från det akustiska och mot en tyngre och groovigare feeling. 
 
En nolltolerans mot sexismen
 
– Vi började spela ute som 13-åringar och vi kvinnor i bandet har minst sagt utvecklat en nolltolerans mot sexismen som genomsyrar branschen. Allt från att ha titeln "tjejband" (vad är tjej för genre?) på varenda affisch till obehagliga händelser som upprepar sig ännu idag. Låten Rising Water handlar om just det, hur vi aldrig ser mellan fingrarna vid en förminskande kommentar eller händelse samtidigt som en blivit så tragiskt härdad. Denna föråldrade kvinnosyn måste bara dö ut tillsammans med de som förhindrar förändringen. No mercy.
 
Kärleken till Umeå
 
– Vårt älskade Umeå är självklart en enorm del i hur låtarna kom till. Privilegiet att vi alla har replokalen runt hörnet gör processen så mycket enklare, då vi ses i princip varenda dag. Ses vi mot alla odds inte så rings vi! Studion hos Pelle Henricsson där vi spelat in flertalet gånger tidigare är dessutom en trygg miljö där vi kan fokusera på det kreativa och utrymme finns alltid för att testa nya saker. Umeå har även en stor gemenskap bland musiker och en stark musikscen, där både grymma lokala akter och internationella artister blåser hatten av en med inspiration. 
 
Svårt med avståndet från familjen
 
– Man hinner fundera en del längs vägarna och något som kan vara sjukt svårt när man prioriterar det livet är nära relationer. Man är mycket borta, missar högtider och födelsedagar. Vi är alla från små byar och att komma hem till byn och tydligt märka av alla förändringar är också tufft ibland. Centralisering, skolor och butiker som lagt ned, småsyskon som plötsligt vuxit upp och så vidare. Hard To Love, Barb Wire och Hemmanet kom till av detta.
 
Förstå värdet av din tid
 
Reason To Try handlar om frihet och hur viktigt det är att inte leva för någon annan. Värdet av pengar men också ovärdet av pengar. Vi har alla periodvis haft tre jobb samtidigt för att kunna betala hyran och det tar knäcken på en psykiskt att gå runt som en robot. Jobba inte med något du inte älskar och förstå värdet av din tid, för den kommer inte åter! Kärlek och respekt mot sig själv och andra är det som kommer göra en lycklig i slutändan. Allt detta är återkommande i vår musik då det är något vi känner så enormt starkt för och tror att många känner igen sig i. Vi är otroligt tacksamma för det stöd vi fått och är spända på att visa upp ett nytt lager av oss, Second Skin!
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA